Szinte mindent vitt az Agárdi Pálinkafőzde

2024. december 18. 21:25
A Nemzeti Pálinkakiválóság Programon bizonyított: meghatározó piaci szereplő
Szinte mindent vitt az Agárdi Pálinkafőzde
Az idei esztendőben immáron tizedik alkalommal hirdette meg az Agrárminisztérium dr. Nagy István miniszter fővédnökségével a Nemzeti Pálinkakiválóság Program valamint Gin és Egyéb Szeszes Ital Mustra elnevezésű szakmai versenyét. A program célja szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák és párlatok piacra jutásának támogatása, a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal.
 
Az AGÁRDI PÁLINKFŐZDE az összesített eredmények alapján a LEGEREDMÉNYESBB PÁLINKAFŐZDE cím elnyerésével utasította maga mögé teljes mezőnyt. A nevezett pálinka tételek közül 4 minta TOP Pálinkakiválóság, 5 minta pedig Pálinkakiválóság címet, két párlat pedig Arany minősítést nyert el, az Amphora Gin pedig a LEGJOBB GIN elismeréssel büszkélkedhet.
root-0297
Az Agrárminisztérium 2014-ben indította útjára a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot azzal a céllal, hogy az egyik legismertebb Hungarikum, a pálinka iránt érdeklődő fogyasztók számára egy nagyon szigorú szakmai alapokon nyugvó verseny lebonyolításával bemutassa a minőségi pálinkákat előállító vállalkozásokat, valamint hangsúlyozza a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságát.
 
A verseny 2023-ban bővült a gin és más minőségi szeszes italok mustrájával, ahol a hazai előállítású, pálinkának nem minősülő párlatok megmérettetése zajlott.
 
Mindkét kategóriában az érzékszervi bírálatot megelőzően a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal laboratóriuma vizsgálta a beküldött mintákat, biztosítva ezzel, hogy a versenyen csak analitikai szempontból hibátlan tételek szerepeljenek. Az érzékszervi bírálat a nagy elismertségnek örvendő Takács László szakmai elnök irányítása mellett a legjobb minősítők részvételével zajlott.
ujagardi
A pálinka kategóriában a TOP Pálinkaválóság címet a 95-100, a Pálinkakiválóság címet a 80-94 pontot elérő tételek nyerhették el, míg a ginek és egyéb szeszes italok esetében az Arany minősítéshez 89-100, az Ezüst minősítéshez 80-88 pontot kellett elérni.
 
Hazánk vezető pálinka manufaktúrái több mint 150 kitűnő minőségű, csak legális kereskedelmi forgalomban kapható terméket indítottak ezen a versenyen. Az Agárdi Pálinkafőzde ebben a rendkívül erős mezőnyben is bizonyította, hogy már több mint 20 éve a minőségi magyar pálinka és párlat piac meghatározó szereplője.
 
A Bodza, Kajszibarack, Fekete cseresznye, Tokaji Sárgamuskotály törkölypálinkák TOP Pálinkakiválóság, a Szilva, Érlelt szilva, Irsai Olivér, Birs, Szivar Aszútörköly pálinkák pedig Pálinkakiválóság címet érdemeltek ki. Emellett a Single Malt Whisky Arany minősítést érdemelt ki, az Amphora gint pedig a Legjobb Ginnek választották a bírálók.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

A tojás csomagolóhelyi ára 65 százalékkal nőtt

2023. augusztus 10. 16:20
Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 246,58 euró/100 kilogramm volt 2023 első harminc hetében, 43,8 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

2024. február 22. 17:02
Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata felvásárolta a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmot.