Szőlészet-borászat: sok a teher, egyre többen feladják a küzdelmet

2024. október 28. 13:43
Egyre több eladó szőlőültetvényt látni az ingatlanhirdetések között, a termelők igyekeznek szabadulni a birtoktól, ami azt is jelenti, hogy erősödik a birtokkoncentráció
Szőlészet-borászat: sok a teher, egyre többen feladják a küzdelmet
Egyre több a magára hagyott pince a szőlőtermő területeken – forrás: Pixabay
 
Az ingatlanhirdetéseket böngészve szembeötlő, mennyire megnőtt azok száma, melyekben gazdáik szőlőültetvényeiket kínálják eladásra. S nemcsak kis, hobbi területekről van szó, hanem több, esetenként 30-50 hektáros birtokokról is, mint ahogy azzal például az Agroinform Piacterén is szembesültünk.
 
Azzal tisztában van/lehet mindenki, még a laikus közönség is, hogy egyre nehezebb helyzetben van a szőlő- és bortermelő szektor, alacsonyak a szőlőárak, a borfogyasztás csökken, hiszen híreket hallani erről. Kíváncsiak voltunk autentikus szakmai véleményekre is, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tisztségviselőihez fordultunk, ők hogy látják ezt a folyamatot, a tendenciát és merrefelé halad a magyar szőlőtermelés és borászat?
 
– Ha az utolsó három évet vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy nagyon alacsony termésátlagot produkált a szektor – mondta Molnár Ákos, a HNT szőlészeti szekció elnöke. –Tehát mennyiségben sem tudjuk hozni azt a szintet, ami rentábilissá tenné a termelést. Ha az eredményeket összehasonlítjuk a többi európai országgal, elég rosszul állunk. Amíg a németek termelnek százezer hektáron 8,8-9 millió hektolitert, mi a 60 ezer hektáron jó esetben hárommillió hektolitert. Hogy ennek mi az oka? A tőkehiány, ami Magyarországon igen nagy méreteket öltött. Régi ültetvényeken dolgozunk, melyek kevésbé gépesíthetők. Ez párosul azzal, hogy a szőlő ára az említett időszakban csak minimális mértékben emelkedett és messze nem tudta követni az inputanyagok árának növekedését. A következő nagy gond a munkaerő hiánya, sajnos, egyre világosabb, hogy a gépesítés irányába kell haladnunk, mert egyszerűen nincs ember, aki hajlandó lenne a szőlőben dolgozni. Akit esetleg mégis el tudunk csábítani, az az én tanulóéveim, a nyolcvanas évek normáinak csak a felét képes teljesíteni, például egy szüreten. Mindezek szintén a szőlőtermelés eredményességét rontják, ez nyilvánvaló.
 
A szakember szerint a hazai ültetvényfelületet kellene nagyon erősen megújítani, ami viszont rögtön felvetné a következő kérdést: ha így megtermelnénk az 5 millió hektolitert, akkor azzal mit kezdenénk, hiszen a 3 millióval is küzdünk? A borászatok is bajban vannak, hiszen a boraink nagy részét belföldön értékesítjük, ahol hiányzik a fizetőképes kereslet. Az exportpiacunk pedig Csehország és Szlovákia, illetve Németország – 250 forintos literenkénti áron. A szőlőtermés felvásárlási ára idén nettó 130 forint körül alakult – ebből látszik, hogy a borászatok oldaláról sem túl rózsaszín a történet. Így már mindenki számára érthető, hogy egyre több szőlőterület, sőt, komplett pincészet kerül eladósorba.
pince, bor
A borászok is bajban vannak, itthon hiányzik a fizetőképes kereslet – forrás: Pixabay
 
Kollégája, Borbély Tamás, a HNT elnökségi tagja (aki a Balatoni borrégió területén, Badacsonyban termel), úgy véli: a kis-közepes nagyságú termelők, akik maguk termelik meg a szőlőt, vagy kis mennyiséget vásárolnak, illetve értékesítik boraikat, meg tudnak élni minden nehézség ellenére, de csak akkor, ha biztos helyi piacuk van. A Balatoni borrégió erre éppen jó példa, itt van annyira jelentős a turizmus, hogy a jó minőséget el tudják adni. A miniparcellákon, gépesítés nélkül, minimális ráfordítással termelők (ők jellemzően a hobbiszőlészek) viszont valóban egyre nagyobb számban hagynak fel a termeléssel és ha tudják, értékesítik területeiket. Ezeken gyakran nyaralók épülnek, s habár a Balaton-törvény alapján a terület 80 százalékán újra kell telepíteni a szőlőt, ezek nem feltétlen maradnak fenn hosszú ideig.
 
– Azt gondolom, a nagyok még egy ideig bírják a gyűrődést, emelkedtek a szőlőfelvásárlási árak is, de ez még nem jelenti azt, hogy a termelés ezekkel az árakkal is optimális mértékben kifizetődő lenne – fogalmazott Borbély Tamás. – Az új ültetvényeken már másfélszer, kétszer nagyobb tőkeszámmal folyik a termelés, úgy vélem, igazán ez a jövedelmezőség kulcsa. Ugyanakkor tagadhatatlan, elindult itt, az északi parton is egy pince- és szőlőterület-értékesítési tendencia, ami gyakran annak tudható be, hogy a gazdák kiöregednek és nincs elég fiatal, aki folytatná a termelést. Ezért a felszámolás helyett inkább eladják a komplett pincészetet, s a vásárlók általában a nagyobb gazdák.
 
Schmidt Győző, a HNT borászati szekció elnöke szerint világtendencia az alkoholfogyasztás csökkenése, azonban a szakember szerint a közvélekedéssel ellentétben nem ez az oka a termelés szűkülésének.
pince, bor
Jó lenne a fiatalokat megnyerni úgy a fogyasztásnak, mint a termelésnek – forrás: Pixabay
 
– Ezt én nem látom káros tendenciának, azt annál inkább, hogy a fogyasztói igény egyre inkább nem a bort preferálja. Annak ellenére, hogy az alkoholtartalmú italok közül a bor a legtisztább, legegészségesebb, egyben legkevésbé káros hatású – szögezte le. – Viszont a csökkenő alkoholfogyasztáson belül az égetett szeszek törnek előre. Az alkoholellenes lobbi, mely az alkoholfogyasztás káros hatásairól beszél, akarva-akaratlanul, de valahogy mindig a bort emeli ki, holott az a legkevésbé káros termék, sőt, mértékletes fogyasztással több az előnyös hatása, mint ami hátránnyal jár. Magyarországon 30 év alatt megfeleződött a fejenkénti borfogyasztás, az elmúlt 10 évben elveszítettünk egymillió borfogyasztót.
 
A borászati szekció elnöke szintén megerősítette: a hazai vásárlóerő meglehetősen gyenge, aminek következtében az olcsó borok népszerűek a piacon. A magasabb árú, jobb minőségű nedűk értékesítése egyre nehezebb a kiskereskedelemben és a vendéglátásban egyaránt.
 
– Rengeteg kihívással kell tehát szembenéznünk, s ki kell mondani: az amatőrök kora lejárt – szögezte le zárásként. – Nagyon kiszolgáltatott lett a szakma a felvásárlóknak, akik a piaci helyzetet kihasználva igyekeznek minél alacsonyabban tartani az árakat. Ennek az a következménye, hogy bár a legnagyobb ráfordítással termelünk bort, globálisan is a legolcsóbban értékesítjük. Aki jó ültetvényszerkezettel, nagyfokú automatizáltsággal nem tud költséghatékonyan termelni magas minőséget, s emellé nem tesz megfelelő marketinget és kitartó munkával nem találja meg a maga piacát, az valóban lehúzhatja a rolót.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrártudományok kulcsfontosságúak Magyarországnak

2023. április 05. 12:31
Magyarország agrárország, ezért az agrártudományok kulcsfontosságúak az ország és nemzet számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron kedden.
Feldman Zsolt az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekciójának megnyitóján hangsúlyozta, hogy az agrártudományokkal foglalkozó diákok munkája, gondolatai, tudása adja azt az alapot, amelyre az ágazat építhet a jövőben.
 

December 5.: a talaj nemzetközi világnapja

2024. december 05. 15:09
Mit tehetünk termőföldjeink megmentéséért? A Magyar Talajtani Társaság elnökhelyettesével beszélgettünk.