Szolnok ad otthont a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepének

2023. augusztus 15. 15:32
2023-ban is útjára indult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adománygyűjtő sorozata. A betakarítást követően az anyaországban és a Kárpád-medence magyar lakta térségeiben közel 300 gyűjtőponton folyt a búzaadományok gyűjtése.
Szolnok ad otthont a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepének
Balról jobbra: Szalay Ferenc Szolnok polgármestere, Jakab István a MAGOSZ elnöke , Hubai Imre NAK és MAGOSZ Jász-Nagykun- Szolnok vármegyei elnöke és Horváth Vivien a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program projektvezetője - Fotó: Rass Krisztina
 
A búzagyűjtést követően minden régió és partnerszervezet megrendezte a térségi egységet szimbolizáló Búzaösszeöntés ünnepét. 2023.08.19-én, szombaton már a közös, nemzetegyesítést is szimbolizáló Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepére kerül sor, melynek az idei évben Szolnok városa ad otthont.
 
Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy a városban immár hagyománynak számító  Kárpát-medence kenyere program és a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program központi, záróeseménye idén Szolnokon összefonódik, ezzel a város régi álma valósul most meg. Emlékeztetett, Szolnok térsége az ország legfontosabb  gabonatermő területe,  programhoz pedig Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdálkodói évre-évre igen jelentős mennyiségű adománnyal járulnak hozzá.
 
A nagyszabású ünnepi rendezvényre a Városi Sportcsarnokban 2023. augusztus 19.-én, szombaton 13 órától kerül sor. Az eseményen  a 15 határon túli gazdaszervezetei valamint a diaszpóra képviselői is jelen lesznek.  A szervezők a magyarság hagyományait őrizve, termelői falusi piaccal és népi játékokkal várják majd az érdeklődőket.  A Szolnoki Művésztelep tíz éve épült kemencéjében azokat a cipókat is sütik majd, amelyek a határon túli magyar lakta települések rászoruló családjaihoz jutnak majd el
 
„A búza összeöntése csupán egy mozdulat, de számunkra a mindenséget jelenti, amely az összetartozás igazi és mély üzenetét hordozza magában”,
fogalmazott Hubai Imre, a NAK és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke. Mint mondta, a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem egy olyan kovásza a magyarság nemzeti összetartó erejének,  az értékek és hagyományok egyesülnek. Kiemelte,  ebben az esztendőben a vármegye gazdái ismét igen tekintélyes mennyiséget,  208 tonna búzát ajánlottak fel adományként. Azt is hozzátette, hogy a program célkitűzése szerint, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonták az adományozásba.
 
Az Országgyűlés alelnöke, és a MAGOSZ elnöke Jakab István úgy fogalmazott, hogy a tizenhárom esztendővel ezelőtt elindult Magyarok kenyere program kifejezi a magyar nemzet összetartozását és jelentős a karitatív szerepe is van. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret  Azt is elmondta, hogy az adományokkal évente mintegy 100 ezer rászorulót értek el a Kárpát-medencében, ebben a munkában határon innen és túl közel 500 segélyszervezet is segítségükre van.  
Az adománygyűjtő program kiemelt kísérőeseményévé vált a magyar gazdák összefogását jelképező, friss búzaszálakból készített monumentális aratókoszorú elkészítése, amely az aratás utáni hálaadás hagyományos kifejezése. Az koszorút a Szent István Bazilikában állították fel.
Megérkezett az aratókoszorú a budapesti Szent István ...
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Hétfő reggel tüntetéssel kezdték a napot a dunaújvárosi vasmű dolgozói, ha délutánig nem kapnak fizetést, folytatják

2024. augusztus 13. 18:35
Nem kaptak fizetést a Liberty Dunaújváros alkalmazottai, a cégvezetés hétfőre ígérte az utalást.

Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.

2023. november 09. 14:33
A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot – közölte az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) a portfolio.hu cikke szerint.