Sztrájkdömping Németországban: szinte teljesen leállt az élet

2024. március 12. 16:50
Óriási a káosz a németeknél, ahol sztrájkok miatt összeomlott a tömegközlekedés, szünetel a vasúti teher- és személyszállítás, több reptéren nincs földi kiszolgálás. Pénteken a kereskedelemben és az autógyártásban is a leálltak a munkával.
Sztrájkdömping Németországban: szinte teljesen leállt az élet
Németország történetében még nem voltak ilyen elkeseredett ellentétek a magas inflációtól elértéktelenedett fizetéseken háborgó szakszervezetek és a gyenge gazdaság miatt aggódó munkaadók között: nem, hogy mostanra csitult volna a hetek óta forrongó sztrájkhangulat, sokkal inkább teljes káosz alakul az országban. 
 
Ezen a héten már több jelentős területen – munkavállalók ezreinek részvételével – egymást érik a figyelmeztető sztrájkok, ami miatt a városi tömegközlekedésben, a távolsági és helyi vasúti vonalakon, a repülőtereken a legtöbb járatot törölni kellett, a személyi mellett lebénult a teherszállítás is. Legújabban a főváros környéki kis- és nagykereskedelemben, valamint a Ford saarlouis-i beszállítói parkjában is napokra beszüntették a munkát az elégedetlen alkalmazottak. 
 
Nincs kiszolgálás több berlini áruházban
A több tízezer kiskereskedelmi dolgozót képviselő Verdi szakszervezet csütörtöktől ötnapos figyelmeztető sztrájkot hirdetett a berlini kiskereskedelemben. 
 
Ez a fővárosban közvetlenül érinti az Edeka, a Rewe, az Ikea, a Thalia, a Netto, a H&M és a Kaufland hálózatok üzleteit, ahol az alkalmazottak jövő hétfőig nem szolgálják ki a vásárlókat és nem pakolják ki az árut a polcokra, míg Brandenburgban egyes nagykereskedelmi cégeknél is sztrájkolnak. 
 
A szakszervezet nem hajlandó elfogadni egyetlen ajánlatunkat se a kollektív tárgyalásokon. A munkabeszüntetés ellenére az üzleteink kínálata változatlan, nincs hatással a sztrájk – közölte a Berliner Zeitunggal a Rewe áruházlánc, amelynek oranienburgi raktára előtt mintegy hétszáz dolgozó tüntetett pénteken. 
 
A Verdi azzal vádolja a kereskedelmi cégeket, hogy a nyereségeik ellenére nem hajlandók ellensúlyozni az alkalmazottak megélhetési költségeinek drasztikus emelkedését, ami elfogadhatatlan.
 
A kis- és nagykereskedelem munkavállalói jelentik az iparág gerincét, és jelentősen hozzájárulnak a vállalatok sikereihez – fogalmazott Conny Weissbach érdekképviselő, aki szerint nem maradt más út számukra, mint hogy megtörjék a munkaadók fölényét. 
 
A nemzetközi nőnap alkalmából kitért arra is: a nők többsége a kiskereskedelemben dolgozik, és őket különösen érinti az életszínvonal alacsony bérek miatti csökkenése. Ehhez képest a tárgyalások hónapok óta akadoznak a láncok képviselőivel, akiktől óránként legalább 2,50 eurós béremelést követelnek az elkövetkező egy évre. 
 
Ford: háborognak a beszállítók, leállt a gyártás
Péntek reggel leállt a termelés az amerikai Ford autógyártó saarlouis-i beszállítói parkjában, ahol öt alkatrészgyártó cég alkalmazottai kezdtek határozatlan idejű sztrájkba. 
 
A Magna, a Benteler, a Tenneco, a Rhenus LMS és a Lear Corp vállalatok dolgozóit képviselő IG Metall szakszervezet jelezte: összesen ötszáz munkavállaló tette le a munkát, akik motorokat/hajtóműveket, tengelyeket, karosszériaelemeket, kábelhálózati rendszereket és kipufogórendszereket gyártanak, ezek nélkül egyetlen autó sem készülhet el a Fordnál.
Ford Focus - Ford Ivanics Márkakereskedés és Szerviz
Nem maradt más választásunk. A szociális kollektív szerződésről 2023 júliusa óta tartó tárgyalások során fel sem merült elfogadható javaslat, csak egy olcsó ajánlatot kaptunk – közölte a szakszervezet tárgyalója. 
 
Ralf Cavelius a Stuttgarter Zeitungnak kifejtette: folyamatosak a munkaerőleépítések a Ford gyárban, ahol az érvényes megállapodás szerint az összesen mintegy 3750 alkalmazott közül ezer főt 2032 végéig foglalkoztatnak, a távozóknak végkielégítéseket, prémiumot helyeztek kilátásba. A beszállítói park alkalmazottai viszont teljes bizonytalanságban élnek és nincsenek jó kilátásaik, ezért a sztrájkkal addig bénítják a gyártást, amíg az amerikai tulajdonosoktól nem érkezik elfogadható ajánlat.
 
Megbénult a tömegközlekedés, a vasút megbízhatatlan
Erős idegekre van szüksége azoknak a németeknek, akik busszal, villamossal, metróval, vonattal, netán repülővel szeretnének eljutni valahová ezekben a napokban.
 
Több szövetségi államban jelentős sztrájkok vannak a közlekedési vállalatoknál, ami összességében óriási hatással van az ingázók és az utazók mindennapi életére. Az üzemeltető cégek alkalmazottainak ugyancsak a hónapok óta húzódó, kollektív bértárgyalások sikertelensége miatt fogyott el a türelme. 
A német mozdonyvezetők már a sztrájk meghosszabbításával fenyegetnek -  Infostart.hu
Úgy tűnik, hogy már nem működik az, ami korábban: néhány fordulónyi tárgyalás és a megszokott, kisebb figyelmeztető sztrájkok után sem tudnak már megegyezni a felek a munkaügyi vitákban – foglalta össze a Süddeutsche Zeitung az országszerte jellemző közlekedési káosz okait. 
 
A mozdonyvezetők sztrájkja miatt az állami Deutsche Bahn által üzemeltetett S-Bahn regionális vonalain csütörtöktől (márc.7.) áll a vonatok 80 százaléka, míg a teherforgalomban szerda estétől sztrájkolnak, ami az áruk kiszállítását lehetetlenítette el a hét második felére.
 
A GDL szakszervezet jelzése szerint ráadásul a jövőben sokkal több és hosszabb ilyen akció várható a mozdonyvezetőktől, amit az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem fognak 48 órával a sztrájk előtt bejelenteni, hanem csak annak kezdetén. Ezzel ellehetetlenítik, hogy a szolgáltató rendkívüli menetrendet jelenthessen be, ami a vasúttársaságon kívül több millió német utazónak okoz majd komoly kellemetlenségeket, mert nem jutnak el a munkahelyükre, iskolába. 
 
Ez azt jelenti, hogy a vasút többé már nem megbízható közlekedési eszköz – jelentette ki Claus Weselsky, a GDL főnöke, megjegyezve, hogy nem zárható ki húsvétkor sem a vasutasok sztrájkja a november óta húzódó tarifavitában.
 
Bajorország kivételével minden szövetségi államban a helyi tömegközlekedés dolgozóinak bérrendezéséről is folynak a tárgyalások. A Verdi szakszervezet a múlt héten országos sztrájkba szólított 90 ezer alkalmazottat, emiatt több szövetségi államban leálltak a buszok, villamosok, metrók és a helyi vonatok, különösen a múlt hétvégén. 
 
Kedden több tartományban folytatódtak a sztrájkok, ami az érdekképviselők bejelentése szerint például Baden-Württembergben, Berlin környékén a jövő héten is várható.
 
A reptereken 250 ezer utas maradt hoppon
Továbbra sincs megállapodás a Lufthansánál, ezért a légi közlekedés is újra korlátozottan működik Németországban. 
12,5 százalékos béremelésért sztrájkoltak a Lufthansánál - Hírnavigátor
Szerdán ismét sztrájkra léptek a nemzeti légitársaság technológiai, logisztikai és képzési területén dolgozó alkalmazottak, míg csütörtöktől a földi állomány többi tagja is letette a munkát, például a biztonsági szolgálatok emberei a frankfurti, a hamburgi és a düsseldorfi repülőtereken.
 
Estére a köln-bonni repülőtér személyzeti és rakományellenőrei is be nem jelentett sztrájkot kezdtek, míg a munkavállalók egy másik csoportja, a Lufthansa alapmárka és a Lufthansa Cityline leányvállalat mintegy 19 ezer légiutaskísérője is a munkabeszüntetésre szavazott, amelynek időpontját később jelentik be.
 
A dolgozók képviselője, a Verdi szakszervezet azt jelezte, hogy a tervek szerint szombat reggelig nem látják el a Lufthansa járatait, amelyeknek így csak körülbelül 10 százaléka tud felszállni – az ADV repülőtéri szövetség számításai szerint a sztrájk ezúttal körülbelül 250 ezer utast érint.
 
Közölték: követeléseikre a Lufthansa elfogadhatatlan ajánlatokat tesz, ezért tavasszal várhatóan folytatódnak a sztrájkok a német repülőtereken.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy döntés született az osztrák családi gazdaságok érdekében

2023. február 22. 09:37
Ausztria 100 millió euró támogatást fizet az energia-önellátó családi gazdaságoknak, egy igénylő maximum 25.000 eurót kaphat.
 
Norbert Totschnig, osztrák agrárminiszter február második hetében fontos bejelentés tett, miszerint az energiaminisztériummal közösen, 100 millió eurót különített el az energia önellátó családi gazdaságok támogatására – olvashatjuk a beuernzeitung.at hírportálon.

Rendőrök biztosítják, hogy a boltok polcain legyen élelmiszer

2024. január 29. 15:27
A francia gazdák akadályozzák Párizs élelmiszer-ellátását.