Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

2021. február 02. 09:00
 
A tojástermelő vállalkozások az étkezési tojás átadási árainak emelését kezdeményezik a takarmányok drágulására hivatkozva.
Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelők a héjas étkezési tojások árának emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt – tájékoztat a Tojásszövetség.

 

A gabonafélék jelentősen drágultak

A közleményben – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva – kiemelték, hogy a gabonafélék 25-30%-kal drágultak az elmúlt fél évben.

A takarmánykukorica ára az idei év elején már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. A tojástermelők szerint ez már jelentkezni fog a kész takarmányok áraiban is.

A szövetség szerint az áremelkedés folytatódik (az előrejelzések alapján következtettek erre), így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10%-os drágulás várható.

 

Tojásárak alakulása
Tojásárak alakulása (Forrás: MTI)

 

Önköltségen nem érdemes vállalkozást működtetni

Megszólaltattunk egy tojástermelőt, aki elmondta: „Jelenleg a tojásonkénti hasznunk megközelítőleg egy forint, a további takarmány-áremelés ezt fogja csökkenteni. Ezért lenne fontos, hogy a felvásárlási ár emelkedjen, önköltségen nem érdemes vállalkozásokat működtetni.”

A gazdálkodók szerint a felvásárlási ár emelkedésének nem kell feltétlen megjelennie a polcon lévő tojásárban. Azok kialakítása nagymértékben függ az egyes kereskedők árképzési gyakorlatától, az üzletláncok árpolitikájától.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Leállt a világ legnagyobb Nutella-gyára

2019. február 22. 08:35
Átmenetileg bezárták az olasz cég normandiai gyárát.

Ezeket az élelmiszereket veszi most rengeteg magyar: kemény árat fizetnek értük

2022. január 31. 09:23
Vélhetőleg a legtöbben már keveredtünk hosszú-hosszú beszélgetésekbe, esetleg vitákba egy olyan téma kapcsán, ami igen megosztó a társadalomban - ilyen például a vega, vegán életmód kontra húsfogyasztás. Nem számít, hogy mi melyik oldalhoz tartozunk, szinte biztos, hogy a témában már foglaltunk állást. De vajon mi alapján? Biztosra vehetjük, hogy zöldebb, ha csak növényi eredetű termékeket fogyasztunk? Vagy igaz, hogy a sokszor emlegetett marhahúsfogyasztásnak és marhatenyésztésnek van a legnagyobb ökológiai lábnyoma? Ezekre, és sok más kérdésre is kerestük a választ cikksorozatunk újabb részében, melyben Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke volt segítségünkre.