Talajművelés nélküli mezőgazdaság

2023. február 07. 19:18
A világ legnézettebb no tiller – azaz a talajművelés nélküli mezőgazdaságról szóló – csatornáján mutatták be a pusztakovácsi Berend Ferenc talajművelési technikáját.
 
Az ukrán Mihalik Dragoncsuk videójából kiderül: a somogyi agrármérnök gazdálkodása világszínvonalú. Ukrajnában, az Európai Unióban és Amerikában is csak kevés farmon csinálják ilyen színvonalon a legeltetéssel egybekötött no tillt. 
 
Talajművelés nélküli mezőgazdaság
– Magyarországon én vagyok az egyetlen, aki olyan gazdasági méretben csinálom, hogy középgazdaságoknak is mintaként lehetne követniük – mondta Berend Ferenc, aki Somogyvár és Vityapuszta környékén, 700 hektáron termeszt kalászosokat, kukoricát, napraforgót, olajretket, homoki babot. 2011-óta gazdálkodik önállóan, 2017-ben kezdett kísérletezni a nem műveléses gazdálkodással. 2019-ben már teljesen átállt a talaj pusztulását megállító és regenerálódását segítő művelésre, amely a talaj vízmegtartását is elősegíti. 
 
– Rengeteg gépi órát és energiát megspórolunk azzal, hogy csupán vetőgépet használunk. Kilencméteres szélességben művelünk, aminek köszönhetően a termőterület csupán negyedét tapossuk. A taposott területet talajtakaró növényekkel lazítjuk – magyarázta Berend Ferenc, aki húsmarhákat is tart, amelyek komoly segítségére vannak a növényter­mesztésben. 
 
– A kiszámíthatatlan, károkat okozó vadakkal ellentétben a marhák csupán egy-két napig tapossák ugyanazt a szakaszt, folyamatosan változtatjuk a legelőjüket. A nyálukban lévő enzimek serkentik a talajéletet, a vizeletük nitrogénnel látja el a takarónövények gyökérzetét, és gondosan trágyáznak. Az állatok legeltetésével a vízigényük napi 1800 literrel, a bálaigényük pedig tizedére csökken – sorolta az előnyöket az agrár­mérnök, aki egy idő után úgy érezte, széles körben kommunikálnia kell, mit csinál. 
 
– Én voltam annak idején a "falu bolondja". Eleinte mindenhol ellenségeskedésbe botlottam. A hatósággal, a vadgazdálkodókkal is meggyűlt a bajom, pedig öt évvel ezelőtt már jól látszott Magyarországon is, hogy ha nem ezt csináljuk, előbb-utóbb feléljük a gazdaságunk alapjait. Megkerestük egymást a hasonló gondolkodású gazdálkodókkal, és létrehoztuk a TMG Egyesületet. Ma már az Európai Unió is ezt a gazdálkodást helyezi előtérbe a biogazdálkodással szemben. 2019-ben úgy láttam, nincs más esély, kommunikálni kell, ezért álltam a nyilvánosság elé – mondta Berend Ferenc. A gazdálkodásáról készült videót most már bárki megtekintheti az egész világon, hiszen a Krím félszigeten gazdálkodó ukrán mezőgazdász no tiller csatornájára 41 ezren iratkoztak fel.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Hivatalos: Lázár János bejelentette, mennyibe kerül az egynapos autópálya-matrica – a bevezetés dátuma is megvan

2023. november 20. 14:11
A nyár óta lehet tudni, hogy a kormány valóban bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát. Akkor az Építési is Közlekedési Minisztérium (ÉKM) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a bevezetés határideje 2024. március 25. Ezt a dátumot az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg. 

Mit kell tenni a területi monitoring rendszer végzéseivel?

2023. július 10. 13:05
28 ezer termelő kapott elektronikus úton értesítést arról az elmúlt időszakban, hogy adminisztratív meg nem felelések vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések vannak a beadott 2023. évi egységes kérelmükben.
 
A végzés a feltárt probléma mellett az elvégzendő feladatot is tartalmazza, így főszabály szerint 2023. szeptember 29-ig, 2023 előtt indult korábbi felhívások esetében pedig 9 napos határidővel a jelzett problémák az Egységes Kérelem felületén szankciómentesen kijavíthatóak vagy a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül saját mobiltelefonnal készített georeferált kép beküldésével tisztázható a tényállás.