Támogatás az élelmiszeripari vállalkozásoknak

2018. október 17. 07:51
Országosan 7 koordinátor segíti a tagokat, hogy naprakész információkat kapjanak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről és piaci trendekről.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az eddigiekhez képest még kiemeltebb figyelmet fordít az élelmiszeripari tagjaira - ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK élelmiszeriparikoordinátor-hálózata. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az Élelmiszeripari Igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetőségek könnyebben megismerhetőek, elérhetőek lesznek a tagjai számára. 


Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatója és Éder Tamás, NAK-alelnök - fotó: agrotrend.hu

- A hálózat révén lehetővé válik a közvetlen és állandó kétirányú információáramlás, így a kéréseket, illetve igényeket a Kamara közvetlenül is tudja kezelni - hangsúlyozta Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke Ercsiben, a Biopont Kft. székhelyén megtartott sajtótájékoztatón.

A vállalkozások eddig jellemzően leginkább a költségek csökkentésére, és a termelés bővítésére fókuszáltak, miközben kevés hangsúlyt fektetettek a technológiafejlesztésre, a munkaerő-fejlesztésre, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növelésére. Egyre nagyobb igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, ezért a Kamara 2017-ben elindította a "Tanuljunk együtt!" programsorozatát, szakmai tematikus konferenciákat szervez és megtartja az Élelmiszeripari Körkép című konferenciát is.


A Biopont Kft. üzemében gyártósoron a gluténmentes ropi - fotó: agrotrend.hu

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat. A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása hiteles információátadással.

- Az új generáció élelmiszeriparba vonása hasonló mértékű problémát jelent, mint a mezőgazdaság esetében. Nagyon sok területen szakemberhiány van

- mondta az agrotrend.hu-nak Éder Tamás. Sok cég az oktatási rendszeren kívül, saját gyakorlati programot működtetve igyekszik biztosítani a munkaerőhátteret. - A Kamara is próbál a szakoktatásra vonatkozó javasaltokkal élni, az állam, az oktatás és az élelmiszeripari cégek együttműködése jelentheti a megoldást - tette hozzá a NAK alelnöke.

Az élelmiszeripar a GDP előállításából 1,9 %-kal részesedett 2016-ban, az ágazat bruttó hozzáadott értéke 2,2 %-a volt a teljes nemzetgazdaságnak. A 2017-os előzetes adatok szerint a beruházások 3,1 %-a származott innen. A GDP-hez való hozzájárulás az EU-csatlakozás előtti 2,7%-ról 2008-ra 2% alá csökkent, azóta lényegében e körül stagnál. Ebben jelentős a szerepe az importtermékek növekedésének.

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A képzett munkaerőnek mostantól még könnyebb lesz

2018. október 04. 09:03
A német törvényi előírások alapján képzett munkaerő, így felső fokú képesítéssel rendelkezők, akkor is beutazhatnak az országba, ha nincs még munkahelyük. Ezen túl viszont igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg munkát találnak.

Így zajlik a munkaügyi ellenőrzés

2018. október 02. 10:15
Munkaügyi ellenőrzést bármikor, bármelyik ágazatban tevékenykedő cég kaphat, a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a nagyvállalatokig. Ha tudjuk, hogyan zajlik egy ilyen ellenőrzés, mit kérhetnek tőlünk az ellenőrök, elkerülhetjük a szankciót.