Támogatás az élelmiszeripari vállalkozásoknak

2018. október 17. 07:51
Országosan 7 koordinátor segíti a tagokat, hogy naprakész információkat kapjanak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről és piaci trendekről.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az eddigiekhez képest még kiemeltebb figyelmet fordít az élelmiszeripari tagjaira - ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK élelmiszeriparikoordinátor-hálózata. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az Élelmiszeripari Igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetőségek könnyebben megismerhetőek, elérhetőek lesznek a tagjai számára. 


Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatója és Éder Tamás, NAK-alelnök - fotó: agrotrend.hu

- A hálózat révén lehetővé válik a közvetlen és állandó kétirányú információáramlás, így a kéréseket, illetve igényeket a Kamara közvetlenül is tudja kezelni - hangsúlyozta Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke Ercsiben, a Biopont Kft. székhelyén megtartott sajtótájékoztatón.

A vállalkozások eddig jellemzően leginkább a költségek csökkentésére, és a termelés bővítésére fókuszáltak, miközben kevés hangsúlyt fektetettek a technológiafejlesztésre, a munkaerő-fejlesztésre, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növelésére. Egyre nagyobb igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, ezért a Kamara 2017-ben elindította a "Tanuljunk együtt!" programsorozatát, szakmai tematikus konferenciákat szervez és megtartja az Élelmiszeripari Körkép című konferenciát is.


A Biopont Kft. üzemében gyártósoron a gluténmentes ropi - fotó: agrotrend.hu

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat. A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása hiteles információátadással.

- Az új generáció élelmiszeriparba vonása hasonló mértékű problémát jelent, mint a mezőgazdaság esetében. Nagyon sok területen szakemberhiány van

- mondta az agrotrend.hu-nak Éder Tamás. Sok cég az oktatási rendszeren kívül, saját gyakorlati programot működtetve igyekszik biztosítani a munkaerőhátteret. - A Kamara is próbál a szakoktatásra vonatkozó javasaltokkal élni, az állam, az oktatás és az élelmiszeripari cégek együttműködése jelentheti a megoldást - tette hozzá a NAK alelnöke.

Az élelmiszeripar a GDP előállításából 1,9 %-kal részesedett 2016-ban, az ágazat bruttó hozzáadott értéke 2,2 %-a volt a teljes nemzetgazdaságnak. A 2017-os előzetes adatok szerint a beruházások 3,1 %-a származott innen. A GDP-hez való hozzájárulás az EU-csatlakozás előtti 2,7%-ról 2008-ra 2% alá csökkent, azóta lényegében e körül stagnál. Ebben jelentős a szerepe az importtermékek növekedésének.

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Halált okozó zöldségek: Magyarország is érintett

2018. április 06. 07:02
Magyarország is érintett abban az európai lisztéria-járványban, amely több halálos áldozatot is követelt az elmúlt években. Itteni származású, exportált gyorsfagyasztott zöldségtételekről is beigazolódott, hogy tartalmaztak lisztéria-baktériumot, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyezés hol történt. A Nébih mindenesetre most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál.

Egy tv riport margójára

2017. január 20. 07:51
A Hírtv 2017.január 17-én Reggeli járat – Mindennapjaink címmel 8 perces riportot adott le a reggeli tv nézők okulására, ahol a szakmát Vajda József „kézműves pék” a Pékműhely tulajdonosa és Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség elnökhelyettese képviselték. A beszélgetés a "kézműves" kontra többi pék között felhabzott- a médiában igen egyoldalúan tálalt- a Magyar Nemzetben 2017. január. 10-én Velkei Tamás tollából„Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret” címen megjelent riport folyománya.