„Tanuljunk együtt!” – Új témakörrel bővülnek a tejipari programok

2019. augusztus 07. 08:42
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. A jelentkezők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Az élelmiszeripari igazgatóság a tematikák összeállításánál arra törekedett, hogy a tagi igényekhez igazodva további szükséges és hasznos tartalommal bővítse a gyakorlati programokat. Az őszi félévre meghirdetett tejipari gyakorlati napokon a résztvevők az oltós és savas alvasztású tejtermékek előállítása mellett – újdonságként – megismerkedhetnek a juh- és kecsketejből készített sajtok gyártási folyamatával is.

A program:

2019. szeptember 11-12. – Juh- és kecsketejből készített sajtok - regisztráció itt, meghívó itt

2019. szeptember 25-26. - Savas alvasztású tejtermékek előállítása (kezdő csoport) - regisztráció itt, meghívó itt

2019. október 16-17. - Oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák (haladó csoport) - regisztráció itt, meghívó itt

A két-két napos, kisüzemi előállítást bemutató program keretében a résztvevők neves szakemberektől kapnak bővebb ismereteket a különféle alvasztási eljárásokkal készíthető termékekről. A savas alvasztású tejtermékek esetében a joghurt, kefir, tejföl és rögös túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg, míg az oltós termékgyártás esetében az erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést. A juh- és kecsketejből tipikus tejtermékek (lágysajt, krémsajt) előállítását tanulmányozhatják. A gyakorlat mellett további információkat kapnak alapanyagok kiválasztásáról, az élelmiszer-higiéniáról és élelmiszer-biztonságról, a technológiai ismeretekről, valamint a késztermékek bírálatáról. Továbbá külön is szó lesz a gyártással kapcsolatos kritikus pontokról, a jellemző hibákról és azok helyesbítő lehetőségeiről is.

A rendezvények továbbra is a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben lesznek. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program költségét a NAK finanszírozza, azonban az esetlegesen felmerült egyéb költségek (szállás, utazás, programon kívüli étkezés) a résztvevőt terhelik. A gyakorlati napokon alkalmanként maximum 12 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget.

Az érdeklődők további információkat kaphatnak Polczer Katalin élelmiszeripari szakértőtől a polczer.katalin@nak.hu címen vagy a +36 70 490 50 80-as telefonszámon.


(nak.hu)

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.

Fémdarabot találtak puffasztott kukorica termékben

2019. február 26. 08:40
Vállalati önellenőrzés során a német ROSSMANN fémdarabot talált Csehországban gyártott, tengeri sós, puffasztott kukorica termékekben. Az egyikből (enerBIO márka) a hazai üzletekbe is érkezett. A Nébih-et a RASFF rendszeren keresztül értesítette a német hatóság