„Tanuljunk együtt!” – Új témakörrel bővülnek a tejipari programok

2019. augusztus 07. 08:42
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. A jelentkezők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Az élelmiszeripari igazgatóság a tematikák összeállításánál arra törekedett, hogy a tagi igényekhez igazodva további szükséges és hasznos tartalommal bővítse a gyakorlati programokat. Az őszi félévre meghirdetett tejipari gyakorlati napokon a résztvevők az oltós és savas alvasztású tejtermékek előállítása mellett – újdonságként – megismerkedhetnek a juh- és kecsketejből készített sajtok gyártási folyamatával is.

A program:

2019. szeptember 11-12. – Juh- és kecsketejből készített sajtok - regisztráció itt, meghívó itt

2019. szeptember 25-26. - Savas alvasztású tejtermékek előállítása (kezdő csoport) - regisztráció itt, meghívó itt

2019. október 16-17. - Oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák (haladó csoport) - regisztráció itt, meghívó itt

A két-két napos, kisüzemi előállítást bemutató program keretében a résztvevők neves szakemberektől kapnak bővebb ismereteket a különféle alvasztási eljárásokkal készíthető termékekről. A savas alvasztású tejtermékek esetében a joghurt, kefir, tejföl és rögös túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg, míg az oltós termékgyártás esetében az erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést. A juh- és kecsketejből tipikus tejtermékek (lágysajt, krémsajt) előállítását tanulmányozhatják. A gyakorlat mellett további információkat kapnak alapanyagok kiválasztásáról, az élelmiszer-higiéniáról és élelmiszer-biztonságról, a technológiai ismeretekről, valamint a késztermékek bírálatáról. Továbbá külön is szó lesz a gyártással kapcsolatos kritikus pontokról, a jellemző hibákról és azok helyesbítő lehetőségeiről is.

A rendezvények továbbra is a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben lesznek. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program költségét a NAK finanszírozza, azonban az esetlegesen felmerült egyéb költségek (szállás, utazás, programon kívüli étkezés) a résztvevőt terhelik. A gyakorlati napokon alkalmanként maximum 12 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget.

Az érdeklődők további információkat kaphatnak Polczer Katalin élelmiszeripari szakértőtől a polczer.katalin@nak.hu címen vagy a +36 70 490 50 80-as telefonszámon.


(nak.hu)

Kapcsolódó cikkek

Eredményesen zárult a téli szezonális ellenőrzés

2021. január 12. 09:29
A korábbi évekhez képest javuló eredményekkel zárult a 2020-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 2501 ellenőrzés során 49 figyelmeztetést, 117 esetben összesen több mint 8,1 millió forint bírságot szabtak ki.

Kézműves élelmiszerek a főváros szívében

2019. szeptember 02. 14:33
A kézműves termékek divatja van; soha rosszabb divat ne legyen! Ilyen termékekkel a főváros szívében található Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola is büszkélkedhet.