Tények és tévhitek az állattenyésztésben – új videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2023. július 25. 13:38
Ki táplálja a húsellenes narratívát? Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ? Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adják meg a választ a European Livestock Voice, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által készített videók.
Tények és tévhitek az állattenyésztésben – új videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető, Tények/Tévhitek – Állattenyésztés alkategóriában hétről hétre újabb nemzetközi szakértőkkel készített – magyar nyelvre lefordított – interjúk jelennek meg.
 
Újabb kategóriával bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető szakmai videók aloldal. A Tények/Tévhitek – Állattenyésztés alkategóriában az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló European Livestock Voice, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített interjúk találhatók.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles információkon alapuló tájékoztatását, valamint az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók megbecsülésének helyreállítását.
 
Ezt a célt szolgálják az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által megjelentetett gondolatébresztő interjúk magyar nyelvű fordításai is.
A 2019-ben alakult szervezet legfontosabb törekvése, hogy tudományos tényekre alapozva tájékoztassa a közvéleményt és a döntéshozókat az állattenyésztés társadalmi, gazdasági és kulturális értékéről, az állati termék-előállítást érintő kérdésekről és az ágazat globális kihívásokhoz való hozzájárulásáról, ezáltal egy másik perspektívát kínálva a folyamatban lévő vitákban.
 
A szervezet jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen napjainkban az európai állattenyésztőket – az egyre szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak való megfelelés mellett – a szélsőséges nézeteket valló civil szervezetek előretörése, és az általuk képviselt úgynevezett „zöld kérdések” újabb és újabb kihívások elé állítják.
 
Az ágazatot érő – számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző, minden tudományos alapot nélkülöző, vagy féligazságokon alapuló – támadások alapvetően befolyásolják az európai fogyasztók gazdálkodókról, az állattenyésztésről, az állattartásról, valamint az állati termék előállításról alkotott véleményét.
 
A Tényes/Tévhitek – Állattenyésztés alkategóriában heti rendszerességgel újabb, nemzetközileg elismert szakértőkkel készült videóinterjúk jelennek meg az állattenyésztés, az állattartás és az állatitermék-előállítás témaköreiben.
Reményeik szerint a folyamatosan bővülő tartalmú felületük szélesíti az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát nyújt a társadalom egésze számára és ezáltal hozzájárul az ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.
 
Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
 

Kapcsolódó cikkek

Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

2023. június 07. 14:22
Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.
 
A tárcavezető kifejtette, az importtilalom az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repce- és napraforgómagra vonatkozik. Az érintett öt tagállam sikere, hogy a Bizottság a meghosszabbított importtilalmat a május 2-a előtt kötött szerződésekre is érvényesnek tekinti.

Jó hír a horgászoknak!

2024. augusztus 13. 17:45
Elindult a Horgász applikáció.
 
Újabb lépés a horgászbarát ügyintézés irányába
A MOHOSZ 2018-tól indította el a HORINFO szakrendszerét, mellyel elkezdődött a horgászok regisztrációs, nyilvántartási és horgászokmány-kiadási folyamatainak egységes és elektronikus támogatása.