Tizenöt éves a vasút, amivel tíz perc alatt "eljuthatunk" Mezőhegyesről Erdélybe

2024. szeptember 12. 16:57
Hogyan lehetséges Mezőhegyesről tíz perc alatt eljutni Erdélybe? A válasz egyszerű. Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumvasútján utazva a szentendrei Skanzenben, amely idén ünnepli 15. születésnapját.
Tizenöt éves a vasút, amivel tíz perc alatt "eljuthatunk" Mezőhegyesről Erdélybe
(Nyitókép: Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
 
Tizenöt éve adták át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Mezőhegyesi vasútállomást, azaz a bejárati épületet, és azóta próbálhatják ki a látogatók a közlekedést a régen csak vicinálisnak nevezett helyiérdekű vasútvonalon. A Skanzen múzeumvasútja nemcsak a kiállítások közötti közlekedést könnyíti meg, de valóságos időutazást kínál a vasút és a régmúlt szerelmeseinek.  A múzeum 75 hektáros területének hat megállóhelye között korhűen felújított Ganz-Jendrassik motorvonat szállítja a látogatókat. 
Skanzenvonat, fotó: Biczó Gabi
A muzeális jármű és annak személyzete nemcsak a különböző tájegységekbe repíti el az utasokat, hanem az 1930-as évekbe is. A szerelvény ablakán kitekintve beleshetünk a múzeum udvaraiba csakúgy, mint a vasutasok munkájába. A szemünk előtt zajlik a váltó- és sorompókezelés, az irányváltás, a jegyek ellenőrzése.
Skanzenvonat, fotó: Biczó Gabi
Szeptember 15-én a 15 éves a Skanzenvasút tematikus nap során a látogatók játékok, kézműves tevékenységek során kerülhetnek közelebb a vasút világához. A Skanzen Főbejárati épület peronján a vasúthoz, vonatokhoz, pályaudvarokhoz kapcsolódó költeményeket hallgathatnak, a Nyugat-Dunántúl tájegységben jelzőtárcsát, a Kisalföldön vasutas sapkát  készíthetnek, a Skanzen Vonat megállóinál kihelyezett játékok végigjárásával tiszteletbeli vasutasokat avatnak a múzeumban.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Barlangoljunk a főváros utcái alatt márciusban

2024. március 11. 15:51
Budapestet nem véletlen nevezik a barlangok fővárosának, hiszen a világ egyetlen olyan fővárosa, aminek közigazgatási területén 174 barlangot tartanak nyilván. Az Agrárminisztérium Barlangoljuk! kampányának részeként egész márciusban extra programokkal és kedvezményekkel várják a látogatókat a főváros négy turisztikailag kiépített barlangjában.

Célegyenesben a Duna huszadik magyarországi hídjának építése

2023. december 07. 16:03
Közigazgatásilag se Kalocsát, se Paksot nem érinti.
 
Hetven kilométeres kerülőt rövidít majd a Paks és Kalocsa között épülő új Duna-híd, mely a folyó magyarországi szakaszának huszadik hídjaként várhatóan 2024 nyarára készül el a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.