Több mint 140 dolgozóját elbocsátja a celldömölki sütöipari Wewalka

2016. június 06. 08:59
Csoportos létszámleépítés keretében 143 dolgozóját bocsátja el Celldömökön a sütőipari és cukrászati termékeket készítő, Wewalka - erősítette meg az MTI érdeklődésére Soós Ferenc, a Sárvári Járási Hivatal foglalkoztatási osztályának munkaerőpiaci koordinációs referense.

Közölte: a munkáltató a jogszabályban előírt határidőket betartva május 6-án jelentette be előzetesen a csoportos létszámleépítés szándékát, majd végleges döntéséről május 30-án tájékoztatta a munkaügyi központot.


Soós Ferenc elmondta, a leépítés 132 fizikai dolgozót és 11 szellemi munkakörben foglalkoztatottat érint, a munkaviszony megszüntetését június 30-án közlik az érintettekkel.

Szólt arról is, hogy június 2-án állásbörzét tartanak Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központban, amelyen a térség 40 munkáltatója mutatja be állásajánlatait.

Celldömölkön és térségében mindössze négy százalék körüli a munkanélküliek aránya, ezért reményei szerint a Wewalka elbocsátott dolgozói is találnak majd megfelelő munkát a feldolgozóiparban.

A Vas Népe megyei napilap online kiadásában hétfőn arról számolt be, hogy a létszámleépítést már meg is kezdték a 273 munkavállalót foglalkoztató üzemben. Több olyan dolgozó is van az elküldöttek között, aki hosszabb ideje dolgozik a cégnél, ők a törvény szerinti végkielégítésre számíthatnak - írták. 

Az MTI értesülése szerint az osztrák tulajdonú sütőipari cég azzal indokolta a létszámleépítést, hogy Európa több országában értékesített termékei iránt csökkent a kereslet, ezért a jövőben sütemények helyett főleg száraztészta gyártására térnek át.

A Wewalka zöldmezős beruházásként felépített 3900 négyzetméter alapterületű üzemét 2005-ben adták át Celldömölkön.

A cég 2011-ben a Nyugat-Dunántúli Operatív Program regionális ipartelepítést támogató pályázatán 194 millió forint támogatást kapott, amelyből 645 millió forintos beruházással építette fel újabb 4470 négyzetméter alapterületű üzemét, az alkalmazottak létszáma akkor meghaladta a 350-t. A létszámleépítés után 130-an maradnak.

Forrás: hitek.elelmiszerklub.hu MTI

Kapcsolódó cikkek

Tegyük versenyképessé az országot a munkavállalók számára is!

2016. október 20. 07:56
A LIGA Szakszervezetek sajtóközleménye, amelyben üdvözli a a Nemzeti Versenyképességi Tanács megalakítását, de véleménye szerint elengedhetetlen, hogy az érintett miniszterek, gazdasági szervezetek, oktatási és tudományos intézmények mellett, a munkavállalók képviselői is részt vegyenek a testület munkájában.

EU-FAO összefogás az élelmiszer-hulladék és az antimikrobiális rezisztencia ellen

2017. október 30. 10:24
Fejenként fele annyi élelmiszer-hulladékot termelünk 2030-ra, ha megvalósulnak a FAO és az EU új szándéknyilatkozatában megfogalmazott célok. A NÉBIH a Maradék nélkül programja révén vesz részt az akcióban. A FAO és az EU az antimikrobiális rezisztencia (AMR) növekvő fenyegetésére is felhívta a figyelmet – a rezisztencia a jelenlegi folyamatok alapján 2050-re akár évi 10 millió halálesetért is felelőssé tehető majd.