Több mint 200 kilométerrel bővül a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza 2024-ben

2023. december 13. 17:25
Több mint 200 kilométerrel bővül a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza Magyarországon 2024 január elsejével, köztük az ország legzsúfoltabb autóútja, az M0-s is fizetős lesz. Ugyanakkor jó hír, hogy, aki Pest vármegye matricát vásárolt eddig is, annak nem kell újat vásárolnia a jövőben.
Több mint 200 kilométerrel bővül a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza 2024-ben
Az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január elsejével összesen 230 kilométerrel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé válik.
Várható e-matrica díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok 2024-től
A jogszabály értelmében 2024. január elsejével díjköteles lesz, ami a személyautókra is vonatkozik:
  • az M0-s végig, azonban elég lesz a Pest vármegye matrica az érintett szakaszokon,
  • az M4-es teljes hosszán, ahol a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is ki kell váltani,
  • az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica rövid szakaszon, Tiszakürtig lesz érvényes,
  • az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz,
  • az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica,
  • az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesz.
Mindez azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől további két vármegyével is bővülhet a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével.
 
Így változnak az autópályamatrica-árak januártól
A hatályos jogszabályok értelmében a 2024-es matricaárakat az előző év augusztusi fogyasztói áraihoz kötik, ennek alapján a drágulás 16,4 százalékos lesz januárban. Ezek lesznek az érvényes e-matrica-árak:
2024-es e-matrica díjtáblázat
Március elsejétől pedig bevezetik az egynapos matricát is, amely 5150 forintba fog kerülni. Ahogy korábban írtunk róla, az egynapos jogosultság megítélése kettős. Lényegében bevételkiesést termel az országok útdíjrendszereiben, hiszen egy drágább útdíjtermék felől egy olcsóbb felé tereli a vásárlásokat. A változásnak tehát az államkassza nem, csupán az átutazó, az úgynevezett tranzitforgalom örülhet.
 
D1 kategória
Forgalmi engedély szerint a "J" mezőben található kód: "M1". Személyautók, legfeljebb 5+2 üléses és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint ezek pótkocsival/utánfutóval alkotott járműszerelvényei tartoznak ide.
 
D1M motorkerékpár kategória
A motorkerékpárok tartoznak ide. A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.
 
D2 kategória
Valamennyi olyan gépkocsi ide sorolandó, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Forgalmi engedély szerint a "J" mezőben található kód lehet "M1", olyan személygépkocsi esetében, amely 7 személy szállításánál többre alkalmas, vagy lehet "N1", tehergépkocsi (legfeljebb 3,5 t össztömegig) esetében.
 
B2 kategória
Autóbuszok tartoznak ide, azaz minden olyan, személyszállítás céljára készült gépjármű, amelyben a vezető ülését is beleszámolva 9-nél több állandó ülőhely található. Forgalmi engedély szerint a "J" mezőben lévő kód lehet "M2", legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetén, illetve a kód lehet "M3" is, több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetében.
 
U kategória
A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmányai tartoznak ide. Forgalmi engedély szerint a "J" mezőben található kód "O1", legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi/utánfutó esetén. A kód lehet "O2" 0,75-3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű pótkocsik/utánfutók esetében. Az U kategóriás matricát a pótkocsi forgalmi rendszámára kell megváltani.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Zajlik az aratás, fokozott figyelmet kér a járművezetőktől az Agrárgazdasági Kamara

2023. július 07. 14:19
Országszerte folynak az aratási munkálatok, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek és vontatók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a közutakon közlekedőket, hogy legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a járművezetőket, hogy – a balesetek elkerülése érdekében – tanúsítsanak fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve körültekintően közlekedjenek.

Mérgező vörös por száll a levegőben: Neszmély és környékét belepte

2024. július 24. 13:49
Rendszeresen vörös por borítja be a Komárom-Esztergom megyei Neszmély környékét szeles időben. Egy régi, már kiszáradt vörösiszap-tározóból származik a por, amit a hatóságok és a terület tulajdonosa szerint is be kéne zárni, és újjáépíteni - közölte az RTL Híradó.