Több mint 9 ezer tonna ételt mentett meg az Élelmiszerbank Egyesület

2018. február 07. 07:53
Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly, ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.

A szervezet szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon közel 2 millió tonna, és ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni. A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese. A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt megtalálható a nélkülözőknek átadott csomagokban. Az ételekkel az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segít. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is. Azt kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

Cseh Balázs, az egyesület elnöke azt mondta, bíznak benne, hogy idén is folytatni tudják a jelentős növekedést, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Nagyon hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Dr. Csikai Miklós Az Év Agrárembere

2017. február 13. 08:18
Nagyszabású gálával zárult a 2016-os Az Év Agrárembere Díj a siófoki Azúr Hotelben, ahol a díj kategóriagyőztesei és a szakmai zsűri dr. Csikai Miklóst választották az Év Agráremberének. A nyertes egymillió forinttal lett gazdagabb, az összeget szakmai terveinek megvalósítására fordíthatja.

EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat.