Több termék is eltűnhet a boltok polcairól

2024. július 22. 15:15
Komoly döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, mely nyomán lehet, hogy száműzni kell a boltok polcairól bizonyos élelmiszereket – egy ideig.
Több termék is eltűnhet a boltok polcairól
Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA nemrég totális vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat és azok egészségre gyakorolt hatását. A kutatás során megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat.
 
Chipsek, sajtok, szószok, levesek, felvágottak, kolbászok és szalámik kerülhetnek le a polcokról a vizsgálat eredménye miatt. Az e termékek előállításánál használt aromákat a hagyományos füstölés helyett alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a potenciális egészségkárosító hatás ezekre a füstaromákra vonatkozik és nem az azokat tartalmazó élelmiszerekre.
 
Ezzel együtt információk szerint betiltják az Európai Unióban többek közt a füstölt szalonna ízesítésű csipszek árusítását is.
Eltűnik a polcokról a magyarok által is kedvelt chips | 168.hu
A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig kell megváltoztatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét. A legfontosabb információkat videóban is összegyűjtöttük.
 
Forrás: agroinform.hu/ mindmegette.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt a gyümölcsöt edd, ha magas a vérnyomásod és a koleszterinszinted!

2024. március 13. 16:02
Az ananász rengeteg mindenre jó, és még szobanövénynek is gyönyörű!
 
Az ananászt sokan kedvelik, ám a legtöbben konzerv formájában, esetleg a hawaii pizzán találkoznak vele. Pedig ez a csodálatosan finom és egészséges gyümölcs ma már számos helyen érhető el friss formában is.

Újra vámmal érkezhet ukrán méz az unióba

2024. augusztus 12. 15:41
Meghaladta az ukrán import méz mennyisége az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedésekben előírt több mint 44 ezer tonnás uniós kvótát, így az Európai Bizottságnak két hete van megindítani azt a folyamatot, amelynek következtében ismételten csak vám megfizetése mellett érkezhet méz Ukrajnából az Európai Unióba.