Több termék is eltűnhet a boltok polcairól

2024. július 22. 15:15
Komoly döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, mely nyomán lehet, hogy száműzni kell a boltok polcairól bizonyos élelmiszereket – egy ideig.
Több termék is eltűnhet a boltok polcairól
Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA nemrég totális vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat és azok egészségre gyakorolt hatását. A kutatás során megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat.
 
Chipsek, sajtok, szószok, levesek, felvágottak, kolbászok és szalámik kerülhetnek le a polcokról a vizsgálat eredménye miatt. Az e termékek előállításánál használt aromákat a hagyományos füstölés helyett alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a potenciális egészségkárosító hatás ezekre a füstaromákra vonatkozik és nem az azokat tartalmazó élelmiszerekre.
 
Ezzel együtt információk szerint betiltják az Európai Unióban többek közt a füstölt szalonna ízesítésű csipszek árusítását is.
Eltűnik a polcokról a magyarok által is kedvelt chips | 168.hu
A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig kell megváltoztatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét. A legfontosabb információkat videóban is összegyűjtöttük.
 
Forrás: agroinform.hu/ mindmegette.hu

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok Berlinből

2023. március 13. 10:51
Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.

A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?