Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat

2023. szeptember 05. 12:27
További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni – közölte Nagy István Asztanában, hétfőn a kazah agrárminiszter helyettessel történt egyeztetésen.
Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között. Kifejtette: "a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni."
 
Magyar befektető révén egy korszerű vetőmagfeldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.
Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek – fűzte hozzá a miniszter.
 
Forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Színes programokkal várták az állami erdészeti társaságok a kicsiket

2024. augusztus 12. 15:37
Idén nyáron is több ezer gyermek ismerkedhetett meg a természet szépségeivel, az erdei ökoszisztémával, az erdők csodálatos világával. A környezeti nevelést nem lehet elég korán elkezdeni - ennek szellemében a 21 állami erdészeti társaság különböző családi- és gyermekprogramokkal várta a természetkedvelő érdeklődőket a nyár folyamán.

Az UBM Cégcsoport is kiállít a 30. FARMEREXPO Kiállításon

2023. augusztus 08. 17:18
A kiállítást 2023. augusztus 17-20. között rendezik.