Tovább nőtt azok száma, akik legalább egy éve keresnek munkát

2022. március 28. 13:48
Az álláskeresők 41,2%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott
Tovább nőtt azok száma, akik legalább egy éve keresnek munkát

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legújabb márciusi gyorsjelentése szerint ismét nőtt a tartósan álláskeresők száma. Az adatok erősen ellentmondanak a foglalkoztatáspolitikában gyakorolt kormányzati sikerpropagandának – hívta fel a figyelmet közleményében Komjáthi Imre, az MSZP politikusa.

2022. márciusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 251,3 ezerálláskeresőszerepelt, ez több mint 52 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2021 márciusához képest 17,2 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal lett kevesebb.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 5,2%-os növekedést állapítottak meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 96,1 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 38,3%-os aránnyal szerepelt 2022. márciusban.

Az álláskeresés átlagos időtartama sem ugrott vissza jelentősen, még mindig 16 hónapba telik átlagosan munkát találni valakinek ma Magyarországon.

A gyorsjelentésből az is kiderül, hogy 147,7 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 52,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 47,2%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők 41,2%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Azok, akik ma Magyarországon elveszítik a munkájukat és fel tudnak mutatni legalább egy év korábbi bejelentett munkaviszonyt, csupán három hónapig kaphatnák álláskeresési járadékot, melynek minimumértéke a dolgozó bruttó bér 60 százaléka, de az összege nem haladhatja meg a minimálbért. A párt közleményében felhívja a figyelmet, a magyarországi álláskeresési járadék a legrövidebb ideig nyújtott támogatás az Európai Unióban. Hozzátették, az Egységben Magyarországért választási programja 3 hónapról 9 hónapra emelné az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát.

A támogatás háromról kilenc hónapra történő növelésével kapcsolatban Karácsony Gergely nyújtott be népszavazási kezdeményezést, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság jóvá is hagyott, az ellenzéki pártok jelenleg a referendum kiírásához szükséges 200 ezer támogató aláírás gyűjtésén dolgoznak. Azonban a kormányzati szereplők (mint például Orbán Viktor miniszterelnök) megszólalásait figyelembe véve egyre inkább kérdéses, hogy ebben a kérdésben lehetőség lesz-e az országgyűlési választásokkal egy időben szavazni (amikorra a kormány egy gyermekvédelminek hívott, valójában inkább kultúrharcos, homofób politikai kinyilatkoztatásként értelmezhető népszavazást tervez), ahogy azt az ellenzék szeretné.

Forrás: Mérce / www.szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Mélyben van a magyar dolgozók munkamorálja

2022. június 24. 08:52
A magyar munkavállalók 79 százaléka nem elkötelezett munkahelye iránt, 58 százaléka pedig nem élvezi a munkával töltött időt – derül ki a Gallup State of the Global Workplace felmérésből.

A támogatások mellett a munkaügyi ellenőrzésre is szükség van

2020. május 19. 07:57
2020. május 18-án – videókonferencia keretében – megtartott VKF ülésen a LIGA Szakszervezetek részéről elhangzott, hogy előremutató a foglalkoztatás bővítését célzó bértámogatás rendszere, de a támogatások mellett a fokozott és megnövelt munkaügyi ellenőrzésekre is szükség van a fekete foglalkoztatás megakadályozása, illetve csökkentése érdekében.