Tovább zsugorodik az európai sertéspiac

2024. január 09. 14:44
Az ASP-től mentes, biztos export sertéshús piacokkal rendelkező Európa sajnos már a múlté. Az EU  korábban a termelésének több mint tizedét (13%-át) exportálta elsősorban Kínába, Dél-Koreába, Hongkongba, Japánba és Szingapurba. A külpiacok visszaesése mellett a belső kereslet is csökkent az utóbbi években. A nagy kérdés, hogy ez az ágazati depresszió meddig folytatódik, és ebből a folyamatból a magyar sertéságazat vajon tud-e profitáln? 
Tovább zsugorodik az európai sertéspiac
CSÖKKENŐ SERTÉSÁLLOMÁNY ÉS VÁGÁSSZÁMOK
Tavaly év elején, de még nyáron is többen arról írtak, hogy a sertéságazat lehet a 2023-as év nyertese. Ha a minden eddiginél magasabb élőállat-felvásárlási árakat, valamint a takarmány- és energai költségek csökkenését nézzük, ez igaz is lehetne. Ennek ellenére folyamatosan csökken a hízó előállítás és emiatt a vágások száma (-8,5%) és a sertésállomány (-15%).
 
Százalékos arányban a legnagyobb „vesztes” Dánia, ahol a tavalyi 6% feletti csökkenés után újra csaknem 20%-kal csökkent a vágásszám egy év alatt , de – ha Görögország mértékében elhanyagolható vágásszámnövekedését figyelmen kívül hagyjuk – minden tagállamban csökkent a levágott sertések száma.
 
LÁTVÁNYOS A NÉMET TERMELÉS VISSZAESÉSE
Különösen látványos a vágásszámok visszaesése az unió korábbi legnagyobb termelője és exportőre, Németország esetében. Az elmúlt három évben nem volt olyan hónap, amelyben a havi vágásszámok ne maradtak volna el az előző év számaitól. A németek nem titkoltan elkötelezték magukat az állomány csökkentése mellett: 2030-ig drasztikusan, a korábbinak szinte a felére akarja a kormány csökkenteni a sertésállományt. A többi állattenyésztési ágazatnál is a leépítés a cél.
 
ÉLESEDŐ VERSENY VÁRHATÓ
Sokan úgy reagálnak az európai, különösen a német állománycsökkenésre, hogy az jó hír lehet a hazai sertéstartóknak, hiszen csökken a (túl)kínálat az uniós piacon, ez pedig jó hatással lesz a hazai árakra. Nem vitatva a kínálati eltolódás hatását az árakra, óva intünk mindenkit attól, hogy azt gondolja, mostantól könnyebb lesz! A német ágazat átalakulásának rostáján vélhetően a hazai átlagnál jóval hatékonyabb, állatjóléti és járványvédelmi szempontból szigorúbb előírásoknak megfelelő cégek fognak fennmaradni. Ha nem figyelünk, és nem készülünk fel ezekre a változásokra, akkor a hazai ágazat számára öt év múlva a jelenleginél nehezebb versenyben kell majd helytállnia. Nem biztatnánk ezért senkit azzal, hogy az uniós termelés korábban bemutatott nagyméretű csökkentése már garantálja a következő évek egyensúlyát és nyugodt fejlődését.
 
2023 első 8 hónapjában ötödével csökkent az EU sertéshúsexportja.
 
forrás: agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a tinédzserek lelkére is hatnak

2023. június 13. 15:40
Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknál a serdülőknél, akik nagy mennyiségű ultra-feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, magasabb lehet a depressziós tünetek aránya, és hajlamosak jobban internalizálni a problémáikat, mint azok, akik kevesebb "szemét" élelmiszert fogyasztanak.
Korábbi jelentések szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát, az egyes feldolgozott húsokban található élelmiszer-adalékanyagok pedig növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Tiszta élelmiszer, tiszta élet

2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.