Túl sok cianid a barackmagban - Riasztást adtak ki

2018. március 21. 07:47
A megengedettnél magasabb cianidtartalom miatt riasztást adott ki a holland hatóság egy keserű sárgabarackmag étrendkiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A 200 grammos kiszerelésű PlanetBIO termék minőségmegőrzési ideje 2019. április 15., RASFF referenciaszáma pedig 2018.0334 – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében. A Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy a magas cianidtartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért felvette a kapcsolatot a belföldi forgalmazókkal.

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át, a cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halált okoz.

A sárgabarackmagok amigdalin tartalma eltérő lehet. Az utóbbi években több RASFF bejelentés is volt, mivel több sárgabarackmagban vagy keserűmandulában magas cianid tartalmat mértek, sőt volt olyan eset, amikor egy sárgabarackmag-fogyasztó kórházba került cianidmérgezéssel.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb mint fél nagy nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekeknél már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

5 tévedés a szabadságról

2017. július 27. 09:57
A munka- és pihenőidő szabályai 2012-ben több tekintetben jelentősen változtak. Sok esetben a változás pontos oka nem ismert, így azok számos esetben jogvita forrásává válnak. Az alábbiakban 5 olyan szabadsággal kapcsolatos tévedést mutatunk be, melyek munkaügyi bírsághoz vagy munkaügyi perekhez vezethetnek. Ezeknek nem mindegyike kapcsolatos a 2012-ben elfogadott új szabályozással, érdemes azonban a vitás területeket együttesen bemutatni.

Mi vár ránk idén? Étel- és ital trendek 2017

2017. március 10. 08:46
Minden évben nagy érdeklődéssel várom a MINTEL fogyasztói megkérdezések, termékbevezetések és szakértői vélemények alapján összeállított éppen aktuális élelmiszer-fogyasztási trend előrejelzéseit, majd lelkesen várom a jóslatban szereplő termékek megjelenését.