Új búzafajtát állítottak elő, de nem az ismert nemesítési eljárással
2023. február 28. 11:49
A génszerkesztés alkalmazása egyáltalán nem jelent veszélyt az emberi egészségre, állítják a kutatók.
A közelmúltban Angliában génszerkesztéssel hoztak létre egy új búzafajtát - írja a farminguk.com
A nemesítők nagyon óvatosan fogtak a munkához
A génmódosítás és a génszerkesztés körüli viták miatt a nemesítők nagyon óvatosan nyúltak hozzá a génszerkesztéshez, mivel az a fajta engedélyezésének megtagadását is jelenthette volna.
A bevizsgálásnál azonban a szakértők többek között megállapították, hogy az új fajtában az akrilamid vegyület (pontosabban a magas hőmérsékleten akrilamidot létrehozó aszparagin) a Cadenza kontroll fajtához az egyéb fajták átlagánál viszonyítva mintegy 50 százalékkal kisebb arányban van jelen.
Jelentős az egészségmegőrző hatása
Tekintettel arra, hogy az akrilamid vegyület jelenléte megnöveli a búzatermékek fogyasztóinál a rákbetegség kialakulásának kockázatát, az ilyen búzának a jelentős egészségmegőrző hatása azt bizonyítja, hogy a génszerkesztés alkalmazása egyáltalán nem jelent veszélyt az emberi egészségre, sőt az alacsony akrilamid tartalmú búzát célszerű nagyobb mennyiségben szaporítani.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Új szabályozás segítheti a víziszárnyas termelőket
2023. szeptember 11. 14:22
Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, amely a víziszárnyas termelők és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján, szeptember 8.-án, pénteken.
Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen
2023. július 27. 13:39
Minden eddiginél több, 3367 hallgató nyert felvételt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire, ez 32 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest - közölte az intézmény az MTI-vel.
Az elsőévesek több mint fele, 1708 hallgató a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdi meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.