Új búzafajtát állítottak elő, de nem az ismert nemesítési eljárással

2023. február 28. 11:49
A génszerkesztés alkalmazása egyáltalán nem jelent veszélyt az emberi egészségre, állítják a kutatók.
 
A közelmúltban Angliában génszerkesztéssel hoztak létre egy új búzafajtát - írja a farminguk.com
 
A nemesítők nagyon óvatosan fogtak a munkához
A génmódosítás és a génszerkesztés körüli viták miatt a nemesítők nagyon óvatosan nyúltak hozzá a génszerkesztéshez, mivel az a fajta engedélyezésének megtagadását is jelenthette volna.
 
Új búzafajtát állítottak elő, de nem az ismert nemesítési eljárással
A bevizsgálásnál azonban a szakértők többek között megállapították, hogy az új fajtában az akrilamid vegyület (pontosabban a magas hőmérsékleten akrilamidot létrehozó aszparagin) a Cadenza kontroll fajtához az egyéb fajták átlagánál viszonyítva mintegy 50 százalékkal kisebb arányban van jelen.
 
Jelentős az egészségmegőrző hatása
Tekintettel arra, hogy az akrilamid vegyület jelenléte megnöveli a búzatermékek fogyasztóinál a rákbetegség kialakulásának kockázatát, az ilyen búzának a jelentős egészségmegőrző hatása azt bizonyítja, hogy a génszerkesztés alkalmazása egyáltalán nem jelent veszélyt az emberi egészségre, sőt az alacsony akrilamid tartalmú búzát célszerű nagyobb mennyiségben szaporítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A villamos hálózatok közelében végzett mezőgazdasági munka veszélyeire figyelmeztet az MVM

2024. július 04. 17:24
Bizonyos szabályokat be kell tartani a balesetek elkerülése érdekében.
 
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén több esetben fordult elő az elmúlt években baleset, amelynek során a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken mezőgazdasági erőgép, vagy az általa vontatott munkagép a közcélú hálózatnak ütközött, beleakadt a vezetékrendszerbe, illetve elszakította azt. 

Fontos! Indul a 2023. évi egységes kérelmek benyújtása

2023. április 20. 12:38
Megjelentek a pontos jogszabályok!
 
Megjelentek a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási időszakának egységes kérelmek benyújtásához szükséges jogszabályai, így a gazdálkodók a már megismert szakmai tartalom mentén 2023. április 20-a, azaz ma estétől 2023. június 9-ig szankciómentesen nyújthatják be kérelmeiket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén – írja közleményében az agrártárca.