Új kilátóból csodálhatjuk a tájat a Balatonon

2023. január 19. 10:15
A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.
 
A Balatonberény gyöngyszemének számító Csicsergő-félszigeten átadták a település új kilátóját, a Madárlest. A kivitelezése tavaly történt, december óta a közönség számára látogatható – írja a csodalatosbalaton.hu.
 
Új kilátóból csodálhatjuk a tájat a Balatonon
Az építmény kútalapokra helyezett vasbetonlemez alépítményen áll. Fűrészelt fenyőfából készült, 4x4 méter alapterületű, sátortetővel fedett. A kilátószintek 2,5 és 5 méter magasak, a kilátó 9,1 összesen méter magas. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, de az építményen egyszerre csak tíz fő tartózkodhat.
 
Balatonberény több mint hat kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. A Csicsergő-félsziget érintetlen fás részén – amely részben Natura 2000 védelem alatt áll – a fejlesztés fontos célja a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.
 
agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Szállodaként született újjá Közép-Európa legnagyobb szélmalma

2024. augusztus 23. 16:54
Bár régóta nem őrölnek a Hortobágy Malomban, de másfél évszázaddal ezelőtt még szélkerekek hajtották a tengelyeket az épületben. Tíz éve új funkciót kapott Debrecen ipartörténeti műemléke, melynek átépítése során sikerült megőrizni az épület eredeti hangulatát.

Csapadékvíz kezelő rendszer Zalakaroson

2023. november 14. 14:46
Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése című projekt részeként 2018-ban kezdődött meg a település 5,5 hektáros részének nagyszabású területrendezése. Rendezvénytér épült fogadóépülettel, színpaddal, parkolóval és egyéb kiegészítő beruházásokkal. A zöldfelületeket a Magnolia Art Kertépítő Kft munkatársai tervezték, melynek egyik izgalmas szelete egy fenntartható városi csapadékvíz kezelő rendszer (SUDS) kialakítása volt. Ezzel hazánkban elsőként, egy település központjában valósult meg egy olyan innovatív megoldás, mely a természet körfolyamatain alapszik (Természet-Alapú Megoldás – Nature Based Solution). A természet-alapú megoldások az ökoszisztémák védelmét, helyreállítását, a velük való fenntartható gazdálkodást szolgálják.