Új pályára áll az élelmiszeripar

2022. február 02. 08:31
A most induló beruházásoknak köszönhetően új pályára áll az élelmiszeripar, olyan szintre, amellyel utol is értheti Európa fejlettebb államait - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Domaszéken.
Új pályára áll az élelmiszeripar

Farkas Sándor a Doma-food Bt. támogatási okiratának átadásakor azt mondta, a rendszerváltozás idején az élelmiszeripar szinte megszűnt, a termelői oldal megmaradt és a gazdatársadalom kiszolgáltatott helyzetbe került. 2010 óta jelentős változás következett be, ma már az élelmiszeripar - ahogy a pandémia során is bizonyította - teljes biztonsággal el tudja látni a lakosságot megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel - hangsúlyozta a politikus. A magyar termelők az egy hektáron előállított termék mennyiségében dobogósak, jövedelmük azonban csak 53 százaléka az uniós átlagnak. A beruházások célja, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű árut értékesítsenek a termelők és a vállalkozások - közölte Farkas Sándor.

Fotó: Vermes Tibor

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program részeként az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére 1187 pályázat érkezett be, 400 milliárd forint értékben. A kormány célja, hogy nyárig minél több támogatási kérelmet elbíráljanak, ezt lehetővé teszi, hogy jelentős számban jól előkészített pályázatok érkeznek - tudatta az államtitkár. A Doma-food Bt. a több mint 600 millió forintos fejlesztés megvalósításához 302 millió támogatást nyert el. A zöldségek feldolgozásával foglalkozó, jelentős részben exportpiacra dolgozó cég technológiai fejlesztést valósít meg, új berendezéseket vásárol és átépíti műhelycsarnokát jövő év végéig - közölte a politikus.

Mihálffy Béla szegedi önkormányzati képviselő, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő-jelöltje kiemelte, a beruházás a Homokhátság termelői által előállított áruk feldolgozásához nyújt segítséget. Kifejtette, fontos, hogy helyben történjen meg a termékek feldolgozása, ne kelljen a családoknak több száz kilométerre elszállítani árujukat.

Fotó: Vermes Tibor

 

A Doma-food Bt. 2006 októberében alakult, zöldség, fűszernövények termeltetésére, szárítóipari feldolgozására és kereskedelmére. A közvetve és közvetlenül magyar magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozás fő termékei a szárított spenót, kapor és petrezselyem, illetve a fűszerpaprika féltermék. Az alapanyagokat hosszútávú szerződések alapján harminc termelő állítja elő mintegy negyven hektáron. A cég negyven alkalmazottja évente 1100 tonna szárítmányt készít. Hazai partnerei mellett az Európai Unióban működő ügyfeleinek értékesíti termékeit, elsősorban Németországba, Franciaországba és Olaszországba

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben 602, 2020-ban 842 millió forint volt. A cég 2020-ban a megelőző évhez képest mintegy 15 százalékkal magasabb, csaknem 76 millió forintos adózott eredményt ért el.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Indul a téli szezonális ellenőrzés

2021. december 02. 11:23
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

2021. január 18. 09:28
Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.