Új rekord: 385 milliárdért vásároltak új mezőgazdasági gépeket a gazdák

2023. április 19. 11:34
Feldman Zsolt a magyar agrárium hatékonyságjavulását mutatta be.
 
Minden nehézség ellenére 2010 óta a magyar agrárium az ötödik legnagyobb hatékonyságjavulást mutatja fel az Európai Unióban – mondta a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) gödöllői fórumán az Agrárminisztérium (AM) államtitkára kedden.
Új rekord: 385 milliárdért vásároltak új mezőgazdasági gépeket a gazdák
Feldman Zsolt kiemelte: a mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2022 között folyó áron 130 százalékkal nőtt, érdemben meghaladja az Európai Unió egészének 52 százalékos értékét.
 
A mezőgépipar fejlesztése az agrár termékpályákon című konferencián az államtitkár emlékeztetett:
 
Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban, 2022-ben a gazdálkodók 686,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, változatlan áron 6,6 százalékkal többet, mint 2021-ben.
A beruházások bővüléséhez 2021-hez hasonlóan 2022-ben is érdemben hozzájárultak a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházási támogatásai. A beruházási támogatások keretében 2022 egészében 226 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak, ami 50 százalékos társfinanszírozással számolva mintegy 452 milliárd forint beruházáshoz járult hozzá.
Feldman Zsolt közölte: a beruházások változatlan áras értéke 2010 és 2022 között 80,8 százalékkal bővült, mindez hozzájárult az ágazat termelékenységének és nemzetközi versenyképességének növekedéséhez.
 
A fejlesztéseken belül a mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2022-ben újabb rekord született: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 385 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat – tette hozzá.
 
Hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági géppiac bővülésében nagy szerepe van a Vidékfejlesztési Programnak, az elmúlt időszakban a programban gépek, eszközök beszerzésére lehetett pályázni.
 
Az államtitkár felidézte, hogy a kertészeti üzemek megújításának támogatására 2021-ben jelent meg pályázati kiírás a kisebb üzemmérettel rendelkező gazdaságok technológiai megújulására, az állattartó telepek esetében a takarmányozáshoz kapcsolódó technológiák, az üzemen belüli anyagmozgatást szolgáló gépek, illetve a szálastakarmány betakarítás eszközeinek és munkagépeinek beszerzésére adtak lehetőséget, a precíziós átállást segítő pályázaton 2650 darab kérelem részesült 194 milliárd forint támogatásban.
 
Feldman Zsolt beszélt a külföldön történő piacfejlesztés segítéséről is, és hangsúlyozta az együttműködések fontosságát a nemzetközi piacszerzések támogatásának érdekében.
 
A hazai piac és a közös agrárpolitika (KAP) kapcsán elmondta: arra törekednek, hogy minden mezőgazdasági termelő számára elérhetővé tegyék a technológiai szintlépést, és ebben olyan komplex felhívásokat terveznek, amelyek az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig felölelik majd a teljes technológiai sort.
 
Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a mezőgazdasági termelés számára sok nehézséget tartalmazó időszak remélhető lezáródását követően az idei év végétől tudjanak olyan új felhívásokat és lehetőségeket bemutatni, megjelentetni beruházási pályázati oldalon, amely a következő esztendőkben az elmúlt időszak nagyon intenzív, sok-sok százmilliárd forintos fejlesztéseit folytatni fogja.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Portfolio Agrárdíjak 2022: az év növénytermelője

2023. január 11. 10:33
Mintegy 3600 hektáron gazdálkodik Szarvas és környékén a Nagyrét Farm Kft., amelyből közel 1500 hektár saját és bérelt terület, 2000 hektáron pedig integrációt végeznek a közeli települések gazdálkodóinak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vetéstől egészen a betakarításig a cég végez el minden munkafolyamatot a termelők részére. A Nagyrét Farm Kft. saját területeinek 50 százaléka öntözhető, ahol többek között paradicsomot, zöldborsót, csemegekukoricát, valamint őszi búza és őszi árpa vetőmagot termesztenek.

Nem kérnek az ukrán fagyasztott gyümölcsből

2023. augusztus 01. 15:02
Lengyelország azt kéri az Európai Uniótól, hogy tiltsák meg a fagyasztott szamóca és málna behozatalát Ukrajnából