Újabb 171 milliárdot osztanak szét

2023. június 01. 12:16
Nagy István: 400 projekt részesül támogatásban a Vidékfejlesztési Program keretében.
 
A 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter a tárca sajtóközleményében.
Újabb 171 milliárdot osztanak szét
A tárcavezető arra emlékeztetett, 2021-től soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére, amely a „Megújuló vidék, megújuló agrárium" programban meghatározott stratégiai irányok mentén, a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg.
 
Nagy István a közleményben kifejtette, a kormány 2023 áprilisában a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte, ezzel vált lehetővé az újabb pályázatok támogatása. A most meghozott döntések értelmében többek között
 
  • az állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás keretében 74 milliárd,
  • az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című kiírás vonatkozásában 41,6 milliárd,
  • a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése elnevezésű konstrukció keretében pedig 16,5 milliárd forint támogatás odaítéléséről határoztak.
 
Emellett a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása kapcsán 11,5 milliárd, a takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása című felhívásra benyújtott kérelmek esetében pedig 12,7 milliárd forintnyi forrás odaítéléséről született döntés az elmúlt napokban. A vidéki térségben működő önkormányzatok további 9,86 milliárd forint összegben részesültek támogatásban, amit külterületi utak fejlesztésére és felújítására fordítanak – sorolta a miniszter.
 
Nagy István megemlítette, hogy a már korábban a Vidékfejlesztési Program keretei között megítélt támogatások kifizetéseihez kapcsolódóan a 2023-as esztendőben a magyar költségvetés 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forintot már elutaltak az érintettek számára.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez a jövő: Közép-Európa legmodernebb takarmányüzeme Dabason

2023. szeptember 27. 15:15
2023. szeptember 26-án ünnepélyes keretek között felavatták Dabason a közel 45 éves Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.  Magyarországon egyedülálló, ultramodern takarmányüzemét.  A döntően saját erőből és állami támogatással megépült  üzem termelésbe állításával  a cég korszakos lépést tett a fenntartható,  korszerű állattenyésztés támogatására. Az ünnepélyes üzemavatón Nagy István agrárminiszter és Sztáray Péter külgazdasági és külügyi államtitkár mondott köszöntő beszédet.

Nem agrár-családba születtem, mindenért meg kellett dolgoznom és többször újrakezdtem...

2023. március 13. 09:10
Őszinte beszélgetés a "telefonos fiatalságról", emberi mulasztásról és precíziós eszközökről.
 
"Nem tartom magam fehér hollónak. Igaz, hogy nem ismerek a korosztályomból több embert, aki ugyanezt csinálja, mint én – de nem foglalkozhat mindenki ugyanazzal. Az állattenyésztésben például tudok mutatni hozzám hasonló fiatalokat, szóval vannak még szorgalmas huszonévesek, akik igenis értéket akarnak teremteni és megmutatni, hogy ők is képesek a saját erejükből előrébb jutni."