Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.
Újabb meglepetés, csökken a dió ára
Az utóbbi években folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele miatt akár az is eljöhet, hogy le kell mondanunk a dióról. Úgy tűnik, a múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az előtte. További előrelépések is történtek, ugyanis kiderült, hogy milyen növényvédelmi eljárás hozhat megoldást a kártevő ellen, sőt, idén augusztustól már akár drónnal is kijuttatható dió kultúrában a Mospilan.
 
A piaci helyzetre azonban egyelőre nincs gyógyszer. Az adatok azt mutatják, hogy valóban csökkent a dió ára, ami a fogyasztók számára előnyös lehet, bár tény, hogy a kínai és az ukrán dió előállítása valószínűleg jóval kevesebb előírás betartása mellett történik – ezért is lehet alacsonyabb az árszint, mint Magyarországon, így valószínűleg mindenki jobban járna a hazaival.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordbevétel és komoly beruházási tervek a Nádudvarinál

2024. május 22. 15:12
Csaknem a negyedével nőtt tavaly, és túllépte a húszmilliárd forintos szintet a Nagisz csoporthoz tartozó Nádudvari Élelmiszer Kft. nettó árbevétele, miközben az eredmény is a többszörösére nőtt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Ádám, a társaság ügyvezető igazgatója. A vállalat jelentős beruházást is tervez a közeljövőben, évi 10 ezer tonna feletti kapacitású mirelit üzem épülhet a nádudvari telephely melletti területen.

Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron

2023. január 23. 12:21
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
 
„A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább” a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban – idézi az MTI Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét.