Újabb meglepetés, csökken a dió ára
2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.

Az utóbbi években folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele miatt akár az is eljöhet, hogy le kell mondanunk a dióról. Úgy tűnik, a múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az előtte. További előrelépések is történtek, ugyanis kiderült, hogy milyen növényvédelmi eljárás hozhat megoldást a kártevő ellen, sőt, idén augusztustól már akár drónnal is kijuttatható dió kultúrában a Mospilan.
A piaci helyzetre azonban egyelőre nincs gyógyszer. Az adatok azt mutatják, hogy valóban csökkent a dió ára, ami a fogyasztók számára előnyös lehet, bár tény, hogy a kínai és az ukrán dió előállítása valószínűleg jóval kevesebb előírás betartása mellett történik – ezért is lehet alacsonyabb az árszint, mint Magyarországon, így valószínűleg mindenki jobban járna a hazaival.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagyot emelkedhet húsvét előtt ezeknek a zöldségeknek az ára
2024. március 18. 16:31
Ennek ellenére mégis sokan fogják a hazait választani az olcsóbb import helyett.
Lassan beindul a húsvéti asztalra szánt zöldségek szezonja is. Az ármozgások között nagy a különbség: a hónapos retek és a torma mérsékelten drágult, míg az újhagymánál a hazai még jóval drágább az importnál, és a tavalyi árnál is – írja a vg.hu.
Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?
2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.