Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.
Újabb meglepetés, csökken a dió ára
Az utóbbi években folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele miatt akár az is eljöhet, hogy le kell mondanunk a dióról. Úgy tűnik, a múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az előtte. További előrelépések is történtek, ugyanis kiderült, hogy milyen növényvédelmi eljárás hozhat megoldást a kártevő ellen, sőt, idén augusztustól már akár drónnal is kijuttatható dió kultúrában a Mospilan.
 
A piaci helyzetre azonban egyelőre nincs gyógyszer. Az adatok azt mutatják, hogy valóban csökkent a dió ára, ami a fogyasztók számára előnyös lehet, bár tény, hogy a kínai és az ukrán dió előállítása valószínűleg jóval kevesebb előírás betartása mellett történik – ezért is lehet alacsonyabb az árszint, mint Magyarországon, így valószínűleg mindenki jobban járna a hazaival.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb szalmonellafertőzés gyanúja miatt leállt a Ferrero egyik üzeme

2023. július 14. 11:26
Ismét leállították a gyártást a Ferrero belgiumi üzemében szalmonellafertőzés gyanúja miatt – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga lap.
 
A napilap internetes oldalán közölte, hogy a szalmonellafertőzést az egyik gyártóegységnél azonosították, írta az Origo.

Hogy kerül a tojás az asztalra? – a MATE innovációja jóvoltából mostantól kezdve már a lehető legjobb minőségben

2023. március 07. 16:03
MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani.
Amikor önfeledten beleharapunk kedvenc péksüteményünkbe vagy épp élvezettel falunk egy szép darab habossüteményt, a legritkább esetben morfondírozunk azon, hogy vajon hogyan készülhetett az adott finomság. Még kevésbé gyakran gondolunk bele abba, hogy ahhoz, hogy a cukrász vagy a pék minden nap telerakhassa hűtőit és pultjait a ránk kacéran kacsintgató friss süteményekkel, peckesen dagadozó batyukkal vagy kaján kiflikkel, milyen minőségi alapanyagokra van feltétlen szüksége.