Újabb segítséget kapnak a juh- és kecsketartók

2024. október 14. 11:56
Az Agrárminisztérium egyszeri vissza nem térítendő támogatás formájában, 65 millió forintos keretösszegből biztosítja a súrlókór megelőzését a juh- és kecsketartók számára.
Újabb segítséget kapnak a juh- és kecsketartók
Az agrártárca nemzeti forrás terhére megteremtette a támogatási lehetőséget a juh- és kecskeállományt érintő súrlókór genotipizálási költségeinek fedezésére. Ennek oka, hogy a korábbi években elérhető, Európai Unió által társfinanszírozott forrás 2024-től megszűnt. A cél a járványügyi védekezéssel összhangban az, hogy a súrlókórral szemben fogékony egyedeket kiszűrjék, ezáltal a betegség ne terjedhessen el a juh- és kecskeállományokban.
 
A 65 millió forintos keretösszeggel rendelkező támogatási program alapján az a juh- vagy kecsketartó jogosult támogatásra, akinek az állatállománya tekintetében elvégzett súrlókór genotipizálás 2024. évi költségét a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége megelőlegezte. A támogatás alapja az állattartó állatállományán a súrlókór genotipizálási vizsgálatához levett minta darabszáma, az összege mintánként legfeljebb 6500 forint lehet.
 
A támogatási igényüket az érintett állattartók 2024. október 15. és 31. között nyújthatják be a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségéhez,
amely az állattartók nevében eljárva, meghatalmazottként nyújtja be az összesített támogatási igényt a Magyar Államkincstár részére. A Kincstár az egyes állattartók részére megállapítható támogatás összegéről legkésőbb 2024. december 31-ig dönt.
 
Fontos, hogy az állattartó részére támogatás közvetlen kifizetésére nem kerül sor. Ugyanakkor a támogatási igény pozitív elbírálása esetén a 2024-ben már elvégzett állategészségügyi szolgáltatás díját az állattartónak nem kell megfizetnie.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is kiállunk a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége mellett

2023. július 14. 11:24
Megkezdődtek a tárgyalások az új génkezelési technikák szabályozásáról Brüsszelben. A magyar stratégia nem változik. Hazánk továbbra is kiáll az Alaptörvényben foglaltak, azaz a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége mellett.
 
2023. július 5-én jelent meg az Európai Bizottság jogszabályjavaslata az új génkezelési technikákkal (NGT) létrehozott génmódosított növények szabályozásáról.

Gólyalábon a költségek

2023. március 27. 12:52
A hivatalos adatok szerint a burgonya tavalyi termőterülete nem érte el a 8 ezer hektárt. Évtizedek óta csökken a vetésterülete, de arra kevesen számítottak, hogy 2022-ben összesen 7900 hektáron ültetnek krumplit.
Ha a tavalyi aszályos időjárást és annak következményeit nézzük, akkor mégsem csodálkozhatunk ezen: akadt több olyan vármegye, ahol a hektáronkénti termésátlag a 14-16 tonnát is alig érte el. Ugyanakkor néhány kitartó és bizakodó vállalkozó még mindig reménnyel indítja az újabb évben a burgonyát, pedig legutóbb a költségek akkorát nőttek, hogy szinte gólyalábon jártak. Azt kéne ellensúlyozni hozamokban, és főleg értékesítési árban. Utóbbinak egyelőre kevés a realitása.