Újabb távol-keleti éttermet zárt be a NÉBIH

2016. augusztus 18. 07:45
Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.

Pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták a NÉBIH szakembereit abban a fővárosi távol-keleti étteremben, ahol éves terv szerint ütemezetten laboratóriumi vizsgálatra szerettek volna élelmiszermintát venni az ellenőrök. Az áldatlan állapotok miatt a mintavétel meghiúsult, az üzletet be kellett zárni, mivel az étteremben kosz és rendetlenség uralkodott: a technológiai helyiségekben személyes tárgyakat, a fogyasztótérben szerszámokat tároltak, a zöldség előkészítő helyiségben például hajszárítót, fogkefét és sampont tartottak, a raktárt lakás célra is használták. A személyzeti WC az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtajáról hiányzott a kilincs. Az üzletben a villanykapcsolók elfeketedésig szennyeződtek. Az étterembe vezető ajtó felett megbontották a falat, amiből csepegett a víz.

A főzőtérben is takarítatlanság uralkodott. A falak, valamint a berendezési tárgyak, a hűtőszekrények, a különböző eszközök és edények egyaránt piszkosak voltak, a mennyezetről több helyen hullott a vakolat. A konyhában és a tálalópultnál a személyzetnek nem volt kézmosási lehetősége. A nyomon követhetetlen alapanyagokat rendezetlenül össze-vissza tárolták: egy helyen lehetett például megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. A padlón a vegyszeres flakonok mellett étolajat tartottak. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.

Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök. A NÉBIH szakemberei 38 tételt, 135 kg nem nyomon követhető alapanyagot, félkész- és készterméket vontak ki a forgalomból. Emellett azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését. Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a „jogsértés listán”.

Az ellenőrzés során készült fényképek megtekinthetők és letölthetők a NÉBIH honlapjáról.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Népszerűek a kiállítói helyek a 78. OMÉK-ra

2017. március 31. 07:26
Nagy a kereslet a kiállítói helyek iránt a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK). Az idén szeptember 20-án kezdődő rendezvényre már közel 400 pultot foglaltak le a jelentkezők.

Ezek az őszi idénymunka közteherviselési szabályai

2017. november 03. 09:48
Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV.tv. (Efo tv.) az általános szabályokhoz képest eltérően rendelkezik a közteher mértékét és fajtáit illetően, valamint előírásokat tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy az Efo tv. szerinti közteher megfizetése milyen más adó- és járulékfizetési kötelezettség alól mentesít. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy a munkaviszonyban az egyes feleket milyen kötelezettségek terhelik.