Újabb város tiltja be a hízott libamájat
2024. november 26. 14:12
Jöhet a sejtalapú eljárással készült libamáj?

Nem szolgálnak fel több libamájat Pessac (Franciaország) városának önkormányzati fenntartású intézményeiben és rendezvényein. A tiltást állatjóléti indokokkal magyarázta a polgármester. Idén Pessac városa a harmadik – Poitiers és Montpellier után –, amely a libamáj betiltása mellett döntött, országosan pedig már több mint egy tucat francia városban él ilyen tiltás.
- Ez egy jelképes döntés, amely szinkronban áll az állat- és környezetvédelmi elképzeléseinkkel. Reméljük, hogy ezzel felkelthetjük a figyelmet az állatjóléti intézkedések fontosságára, kiváltképp a nagyüzemi állattartás berkein belül – írja Franck Raynal, Pessac polgármestere, hozzátéve, hogy az országban elfogyasztott hízott libamáj legnagyobb része ipari keretek között készül, és ezeken a telepeken nem igazán foglalkoznak az állatok jóllétével.
A libák tömése régóta vitatott eljárás, és az utóbbi időben már nem csupán az állatvédők emelik fel a hangjukat ellene: az Egyesült Királyságban betiltották a madarak e módon történő hizlalását – bár továbbra is importálják a terméket –, és Hollandiában is ugyanez a helyzet.
Egyes libatenyésztők a kényszertakarmányozás helyett édes eledellel (kenyérrel, mézzel) próbálják hizlalni az állatokat, de az is felmerült már, hogy a jövőben sejtalapú eljárással készült libamáj kerülhet az asztalra.
- Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a termékünk meg fog felelni ezeknek a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Szóval mindenkinek része lehet az ínyenc élményekben – mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey élelmiszergyártó cég vezetője a termékükkel kapcsolatos eljárásokról.

fotó: tonicsummit.com
A Gourmey kacsatojásból vett őssejtekből állít elő laboratóriumi körülmények között hízott libamájat, azaz foie gras-t. Elmondásuk szerint ők az elsők, akik az EU-hoz is benyújtották az engedélyezési kérelmet a termékkel kapcsolatban. Emellett Szingapúrban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is hasonló kérvényeket terjesztettek be.
Franciaországban készítik és fogyasztják a legtöbb hízott libamájat, miközben Magyarország a világ legnagyobb hízottlibamáj-exportőre. Hazánkban 2013 óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.
Forrás: prove.hu/agroinform.hu
Indexkép: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek
Vannak jó példák az alapanyag-termelés és a feldolgozóipar partnerségére
2024. október 04. 12:55
Jövőbe mutató lenne, ha a magyar mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozók közötti kapcsolat minél nagyobb mértékben olyan együttműködésen alapuló partnerségre épülne, mint amely a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. és termelői között létrejött.
Hatalmas a verseny! Közel 1000 borból választják ki a legjobbat!
2023. május 17. 20:35
Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösség-összetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.