Újabb város tiltja be a hízott libamájat

2024. november 26. 14:12
Jöhet a sejtalapú eljárással készült libamáj?
Újabb város tiltja be a hízott libamájat
Nem szolgálnak fel több libamájat Pessac (Franciaország) városának önkormányzati fenntartású intézményeiben és rendezvényein. A tiltást állatjóléti indokokkal magyarázta a polgármester. Idén Pessac városa a harmadik – Poitiers és Montpellier után –, amely a libamáj betiltása mellett döntött, országosan pedig már több mint egy tucat francia városban él ilyen tiltás.
 
- Ez egy jelképes döntés, amely szinkronban áll az állat- és környezetvédelmi elképzeléseinkkel. Reméljük, hogy ezzel felkelthetjük a figyelmet az állatjóléti intézkedések fontosságára, kiváltképp a nagyüzemi állattartás berkein belül – írja Franck Raynal, Pessac polgármestere, hozzátéve, hogy az országban elfogyasztott hízott libamáj legnagyobb része ipari keretek között készül, és ezeken a telepeken nem igazán foglalkoznak az állatok jóllétével.
 
A libák tömése régóta vitatott eljárás, és az utóbbi időben már nem csupán az állatvédők emelik fel a hangjukat ellene: az Egyesült Királyságban betiltották a madarak e módon történő hizlalását – bár továbbra is importálják a terméket –, és Hollandiában is ugyanez a helyzet.
 
Egyes libatenyésztők a kényszertakarmányozás helyett édes eledellel (kenyérrel, mézzel) próbálják hizlalni az állatokat, de az is felmerült már, hogy a jövőben sejtalapú eljárással készült libamáj kerülhet az asztalra.
 
- Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a termékünk meg fog felelni ezeknek a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Szóval mindenkinek része lehet az ínyenc élményekben – mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey élelmiszergyártó cég vezetője a termékükkel kapcsolatos eljárásokról.
Nicolas Morin-Forest - TONIC Food Tech Business Summit
fotó: tonicsummit.com
 
A Gourmey kacsatojásból vett őssejtekből állít elő laboratóriumi körülmények között hízott libamájat, azaz foie gras-t. Elmondásuk szerint ők az elsők, akik az EU-hoz is benyújtották az engedélyezési kérelmet a termékkel kapcsolatban. Emellett Szingapúrban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is hasonló kérvényeket terjesztettek be.
 
Franciaországban készítik és fogyasztják a legtöbb hízott libamájat, miközben Magyarország a világ legnagyobb hízottlibamáj-exportőre. Hazánkban 2013 óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.
 
Forrás: prove.hu/agroinform.hu
 
Indexkép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Kritikus helyzetben a gyógynövény ágazat szaporítóanyag ellátottsága

2023. október 05. 15:00
Dunaföldváron szeptemberben tartották az „Ökológiai gyógynövény-termesztés szaporítóanyag-ellátottságának javítása” elnevezésű szakmai napot – írták a nak.hu-n.
 

Répa, retek... Ezzel az 5 zöldséggel indítsd a vetési szezont!

2024. február 12. 13:13
A sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a zöldborsó és a petrezselyem is vethető hamarosan! Vess hát pár pillantást rájuk cikkünkben.
 
Répa, retek, mogyoró... Ismerjük a régi mondókából. A répa és a retek pedig igazán aktuális most is, hiszen amint elmúlnak a talaj menti fagyok, már kerülhetnek is a vetőmagok a talajba. De nem csak a sárgarépát és a retket lehet már ilyen korán elvetni. Minden olyan magot bátran elvethetünk, amelyik alacsony hőmérsékleten is képes csírázni, és az átmeneti fagyok sem tesznek benne kárt. Így hát hamarosan eljön az ideje a sárgarépa, a hónapos retek, a petrezselyem, a fejes saláta és a borsó vetésének is.