Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés

2024. július 01. 17:31
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése – közölte az egyetem ma az MTI-vel.
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
A my-rabbit.eu informatikai rendszer a tenyésztéstől kezdve a teljes nyúlhústermelést felügyeli, a Tetrabbit integrációjában működő 30 telepen digitális űrlapok, okostelefonokkal kommunikáló mérlegek, ipari számítógépes vezérlés segíti a tevékenységet. A fejlesztés költséghatékony, nemzetközi szinten is versenyképes nyúlhústermelést eredményezhet – írták.
A Tetrabbit vállalati oldalán olvasható projektleírás szerint az újítás a termelési és takarmányozási adatbázisokat összekapcsolva, az állattartó telepek és a feldolgozóüzem vezérlőrendszereit integrálva minden információt közös platformon tesz elérhetővé. A fejlesztés a magyar mezőgazdasági termékek sikerén túl segíti az adatmegosztást a hatóságokkal, a fogyasztóknak pedig részletes információkat ad az állattartási körülményekről – tették hozzá.
 
A kezdeményezés számára 2020-ban több mint 673,5 millió forint támogatást hagyott jóvá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázat mintegy 60 milliárd forintos keretéből. A projekt összköltsége meghaladta az 1 milliárd forintot – olvasható a felhívás honlapján.
 
Beszámolója szerint a 2006-ban alapított bajai Tetrabbit 2022-ben 8,26 milliárd forint, 2023-ban 7,91 milliárd forint árbevételt ért el, a forgalom többsége mindkét évben kivitelből származott. A cég tavaly előtt majdnem 223 millió forint nyereséggel, tavaly 145,5 millió forint veszteséggel zárt.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Ezt te sem gondoltad volna: levegőből és vízből készített vajat egy startup

2024. augusztus 03. 18:07
A cégnek jövőbeni terve, hogy tejet, fagylaltot és sajtot is készítsen ezzel a technológiával.
 
A Savor Foods Limited kaliforniai startup cég egy új módszert fejlesztett ki, aminek köszönhetően vajszerű zsírt állítanak elő, mindezt szén-dioxid és hidrogén felhasználásával.

A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson

2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.