V. DUNAMENTI HALFESZTIVÁL MOHÁCSON

2023. július 17. 12:23
Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a „Szilvásváradi pisztráng”, az „Akasztói szikiponty” vagy a „Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját. A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre –mondta beszédében Feldman Zsolt.
V. DUNAMENTI HALFESZTIVÁL MOHÁCSON
A július 15.-én, immáron ötödik alkalommal megrendezett fesztiválon az érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel. Mohács és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A Mohácsiak pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta. A Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy helyen volt végig kóstolható számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel.
 
A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki – mondta megnyitó beszédében az államtitkár. Kiemelte, hogy ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak, amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.
 
A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet – amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától másolt le Galgóczy István –, mely pontosan lefedte az akkori halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél inkább bemutatnunk a fesztivállal. 
Magyarországon a természetes vizeinkkel együtt közel 160 000 hektár nyilvántartott halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 000 hektár halastó ad életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű hal-utánpótlást biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel minősített halakat. A fesztivál ideje alatt természetesen a nagyközönség is elkészíthette, vagy akár meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál. A kulturális programok mellett a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői és Ausztriából érkező fellépők is bemutatkoztak.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencia – Szeged 2023

2023. március 01. 11:33
Március 2-án kerül megrendezésre Szegeden a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencia a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület szervezésében.
 
Értesüljön 2023-ban is első kézből, szakmai döntéshozóktól a kertészeti ágazatot érintő aktuális kérdésekről, vegyen részt a régió meghatározó kertészeti konferenciáján!
 
Találkozzon az áruházláncok képviselőivel, kiállítóinkkal, lesse el a legújabb trendeket a Kert-Ész Klub Egyesület tagjaitól, ismerje meg közelebbről a zöldség-gyümölcs kis- és nagykereskedelmet a szakmában dolgozók szemszögéből!
 

Itt az ideje gatyába rázni az élelmiszeripart Magyarországon!

2023. április 06. 12:38
A magyar élelmiszeriparral kapcsolatban kettős érzelmeink lehetnek, hiszen mondhatni, hogy egy stabil, válságálló és valóban stratégiai ágazatról van szó, ugyanakkor versenyképesség és jövedelemtermelő képesség terén komoly lemaradásban van az európai versenytársakhoz képest. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese az Agrárszektornak elmondta, hogy előre kellene lépnünk abban, hogy minél több olyan tőkeerős és exportképes magyar nagy cégünk legyen, akiknél az exporthoz szükséges kompetenciák erősek, és az exportpiacokon is értelmezhető volumenben képesek termelni. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az élelmiszeripar fejlesztésére nagyságrendileg 800 milliárd forint lesz elérhető a ciklusban, amit, ha jól használnak fel, akkor végre végbe mehet az a modernizáció, ami 30 éve várat magára.