Változatosabb bélflóra a baromfiknál
2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.

Négy gazdaságra terjedt ki a kutatás. Közülük kettő a széles körben elterjedt technológiával nevelte a brojlereket, a másik kettő viszont nem használt antibiotikumokat. Az állatok különböző növekedési fázisában gyűjtöttek be mintát a vakbél- és a csípőbél-(ileum) tartalmából.
Kezdetben mind a hagyományosan tartott, mind az antibiotikum-mentes állományokban főleg Escherichia és Enterococcus törzsek alkották az állatok bélflóráját, de idővel a Faecalibacterium és Bacteroides nemzetségek kerültek túlsúlyba.
E változás ellenére az antibiotikumok nélkül hizlalt brojlerek vakbelének mikrobaközössége sokkal változatosabb volt, mint a hagyományosan tartott állományban.
A csípőbél mikrobiomját mindkét tartási mód esetében főként a Lactobacillus kolonizálta, de az antibiotikum-mentes állományban gyakrabban fordult elő.
Forrás: geflügelnews.de
Kapcsolódó cikkek
Tisztelet és kompromisszum a gördülékeny gazdaságátadás kulcsa
2023. március 14. 10:29
A Csizmadi család már két generáció óta kertészkedéssel foglalkozik Bugyin. Csizmadi Imre, hazatérve hollandiai tanulmányútjáról, nyolc éve vette át a stafétabotot, aminek eredményeképpen a 20 hektáros gazdaság mostanra 250 hektáros kertészeti vállalkozássá nőtte ki magát.
A gazdaság vezetéséről, a generációváltásról, valamint a MAGOSZ Pest vármegyei ifjú gazdakör elnökségi tagságáról kérdezte a fiatal gazdát Halmos. B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.
Átadták Közép-Európa legjelentősebb rovarfehérje-feldolgozó üzemét Üllőn
2024. december 13. 18:16
A közel 30 millió euróból épült high-tech gyár mérföldkőnek számít a rovarfehérje-gyártó iparágban.