Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.
Változatosabb bélflóra a baromfiknál
Négy gazdaságra terjedt ki a kutatás. Közülük kettő a széles körben elterjedt technológiával nevelte a brojlereket, a másik kettő viszont nem használt antibiotikumokat. Az ál­latok különböző növekedési fázisában gyűjtöttek be mintát a vakbél- és a csípőbél-(ileum) tartalmából.
 
Kezdetben mind a hagyományosan tartott, mind az antibio­tikum-mentes állományokban főleg Escherichia és Enterococcus törzsek alkották az állatok bélflóráját, de idővel a Faecalibacte­rium és Bacteroides nemzetségek kerültek túlsúlyba.
 
E változás ellenére az antibiotikumok nélkül hizlalt brojlerek vakbelének mikrobaközössége sokkal változatosabb volt, mint a hagyomá­nyosan tartott állományban.
 
A csípőbél mikrobiomját mindkét tartási mód esetében főként a Lactobacillus kolonizálta, de az antibiotikum-mentes állományban gyakrabban fordult elő.
 
Forrás: geflügelnews.de

Kapcsolódó cikkek

Tisztelet és kompromisszum a gördülékeny gazdaságátadás kulcsa

2023. március 14. 10:29
A Csizmadi család már két generáció óta kertészkedéssel foglalkozik Bugyin. Csizmadi Imre, hazatérve hollandiai tanulmányútjáról, nyolc éve vette át a stafétabotot, aminek eredményeképpen a 20 hektáros gazdaság mostanra 250 hektáros kertészeti vállalkozássá nőtte ki magát.
A gazdaság vezetéséről, a generációváltásról, valamint a MAGOSZ Pest vármegyei ifjú gazdakör elnökségi tagságáról kérdezte a fiatal gazdát Halmos. B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.
 

Átadták Közép-Európa legjelentősebb rovarfehérje-feldolgozó üzemét Üllőn

2024. december 13. 18:16
A közel 30 millió euróból épült high-tech gyár mérföldkőnek számít a rovarfehérje-gyártó iparágban.