Vámok terhelik az orosz és belarusz gabonákat is

2024. július 03. 14:59
Az EU Tanács 2024. május 30-án rendeletet fogadott el az Oroszországból és Belaruszból behozott gabonatermékekre kivetett vámok összegének emeléséről. Július 1-től élnek a behozatalt ellehetetlenítő vámtételek.
 
Vámok terhelik az orosz és belarusz gabonákat is
A rendelet értelmében az Oroszországból és Belaruszból származó gabonatermékekre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre vonatkozó vámok olyan mértékben megemelkednek, hogy az gyakorlatilag véget fog vetni e termékek behozatalának.
 
A Tanács úgy nyilatkozott, hogy a vámok célja az, hogy leálljon az Oroszországból és Belaruszból az EU felé irányuló gabonaimport. A rendelet megemeli az Oroszországi Föderációból, valamint a Belarusz Köztársaságból érkező gabonafélék, olajos magvak és azokból származó termékek, továbbá labdacs (pellet) alakban lévő kilúgozott cukorrépapép és szárított borsó behozatali vámját. Az intézkedések nem érintik a két országból az EU területén keresztül harmadik országokba irányuló árutovábbítást.
 
Az EU-ba irányuló orosz gabonaexport a 2022-es 960 000 tonnáról 2023-ra 1,5 millió tonnára nőtt, miközben a termelés 2022 és 2023 között 35 millió tonnáról 50 millió tonnára emelkedett- írta a The Guardian.
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Végre egy jó hír: csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények, valamint számos zöldség ára

2024. február 12. 11:21
2024 elejére végre megállt a drágulás.
 
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - írta meg az MTI az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalója alapján.

Agrárium 4.0 – Itt az idő a szemléletváltásra – Szakmai kerekasztal a Kukorica Kör Egyesülettel

2023. január 26. 12:56
Az egy éves születésnapját ünneplő Kukorica Kör Egyesület a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás első napján bemutatásra került az idei évre kiírt meghívásos termelési verseny.
 
„A meghívásos Termelési Versenyünk előkészítését már a tavalyi évben megkezdtük, számos gazdát  kerestünk meg az ország egész területén, akiktől sok információt, adatot, véleményt gyűjtöttünk össze a termelési verseny kapcsán.