Váratlan fordulat a szamócatermesztésben: felejtsd el a palántát
2024. február 21. 15:18
Öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát?
A magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent a szamócatermesztésben – Fotó: Shutterstock
Napjainkban a szamóca szaporítása többnyire palántázással történik, ami megnehezíti a kifogástalan minőségű szaporítóanyagok fenntartását. A holland Limgroup vállalat az idén januárban megrendezett Nemzetközi Bogyósgyümölcs Konferencián bemutatta, hogy a világon elsőként létrehozott, magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent ennek a gyümölcsnek a nemzetközi forgalmazásában, és megerősíti annak fenntartható termesztését, valamint standard minőségét – írja a freshplaza.de.
A 14 éves nemesítői munkával elért hibridizáció valamennyi termesztő számára kedvező változást jelent, mivel azok hozzájuthatnak a legkorszerűbb fajták abszolút egészséges szaporítóanyagához, ami többek között a palántanevelés elhagyásával és a kórokozók szaporító anyagokba történő bejutásának korlátozásával jelentősen megnöveli a termesztés hatékonyságát.
Ugyanis a kórokozók elsősorban a palántákon keresztül fertőzik meg az állományt. Az egészséges vetőmag lerövidíti a szaporítási ciklust, és lehetővé teszi a termesztésnek az év bármely időpontjában történő elkezdését.
Szakértők szerint öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát, ami forradalmi változást jelent az előállításban és a forgalmazásban is.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Zöldborsó: jó számokat produkáltak a magyar termelők
2024. június 12. 15:13
Idén a zöldborsó is a szokásosnál korábban jelent meg a piacon.
Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt
2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.