Városierdő-fejlesztés Budapesten

2023. augusztus 01. 15:12
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban indította el Városierdő-fejlesztési Programját, amelynek hosszú távú célja a budapesti és Budapest környéki erdők ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítása az itt élő emberek számára. A XX. kerületi Újtelepi-parkerdő Pesterzsébet Önkormányzatával közös fejlesztése e program egyik állomása, amelynek eredményeként a környéken élők egy, a mindennapi életminőségükhöz hozzájáruló zöld értékkel gazdagodtak.
Városierdő-fejlesztés Budapesten
A városi erdők sok látványos és talán még több kevésbé látványos szolgáltatással járulnak hozzá a városlakók életéhez. A látványos szolgáltatások közé tartoznak a szabadidős, rekreációs és sportolási lehetőségek, a kevésbé látványosak közé pedig a lokális klímavédelem, a levegő minőségének javítása vagy például a csapadékvizek „kezelésében” betöltött szerep. Az erdőknek az emberek számára nyújtott lehetőségeit, értékeit, „jóságait” nevezik összefoglalóan ökoszisztéma-szolgáltatásoknak.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapest és agglomerációjának területén található erdők nagy részének felelős kezelőjeként két alapszempontra koncentrálva tervezi és valósítja meg a fejlesztéseket: egyrészt a természeti értékek megóvásának, másrészt a helyi közösségek igényeinek szempontjaira.
 
Az Újtelepi-parkerdő fejlesztésbe bevont 13 hektáros, ezüstfa, akác, magas kőris, kocsányos tölgy és csertölgy alkotta erdőterület kiinduló-állapotban igen csekély rekreációs, sport vagy más szabadidős lehetőséget nyújtott, azonban az itt élők egyértelműen megfogalmazták ezekre vonatkozó igényeiket. A Pilisi Parkerdő a kerület önkormányzatában hatékony támogató partnert talált a fejlesztésekhez. Így az egyeztetéseket és tervezést követően 2022. év végén megszületett a megállapodás, majd 2023. év elején megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.
 
A Pilisi Parkerdő első lépésben hulladékmentesítette a területet, majd a szakemberek elvégezték a faállomány egészségiállapot-felmérését, amelynek alapján a legrosszabb állapotú, balesetveszélyes faegyedeket kivágták, az állományon pedig megtörténtek a megfelelő egészségügyi és balesetmegelőzési gallyazások. A sétautak kialakításához jelentős bozótirtásra, a kivágott faanyag ledarására, valamint az útfelületek kiigazítására volt szükség. Az Újtelepi-parkerdőben a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának keretében egy 1400 méteres séta és futó kör valósult meg, amelynek mentén padok és kondieszközök kerültek elhelyezésre. Megújult a focipálya, valamint a központi tisztáson egy esőbeálló és két tűzrakóhely kialakítása történt meg. Ezen kívül a Pilisi Parkerdő munkatársai kialakítottak egy erdei kutyafuttatót is, ahol a négylábú kedvencek póráz nélkül szabadon kifuthatják magukat.
 
Az Újtelepi-parkerdő megújítását a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 30 millió forintos költségvetésből valósította meg, amelyhez a XX. kerületi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, amin felül öt éven át évi 5 millió forinttal támogatja az új kerületi parkerdő fenntartását.
 
A kerület és a Pilisi Parkerdő által közösen megvalósított erdei ökoszisztéma-fejlesztés hosszú távú befektetés: jó estben az Újtelepi-parkerdő az itt élők sok generációjának életminőségét javítja, s az erdőbe látogatók sokaságának nyújt rekreációs lehetőséget. Ahhoz, hogy ez így történhessen az erdő felelős fenntartására, kezelésre, valamint az erdőlátogatók felelős magatartására van szükség. Közösen tudjuk megóvni, a jövő generációk számára átadni közösen létrehozott értékeinket.
 
2023. június 8-án került sor a Városi erdők Budapesten című konferenciára. Az eseményen a fővárosi erdők túlnyomó részét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. meghívására különböző szakterületek elismert képviselői mutatták be és vitatták meg a városi erdők összetett kérdéseit. A klímaváltozás, a turizmus, a közösségek igényei, az átalakuló városi funkciók komoly kihívások elé állítják az idén 150 éves Budapest erdőit és az azokat gondozó szakembereket.
 
agrotrend.hu / Pilisi Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató 2023- évi pályázat eredményei

2023. július 18. 15:59
Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét biztosító kapcsolatépítések száma, amelyek által a mezőgazdaságban és az agrárágazat területén tevékenykedő ágazati civil szervezetek az Agrárminisztérium által is kiemelten fontosnak tartott feladatokat tudnak átvenni, valamint kiemelt szerepet vállalni abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések.

CSOK plusz: Lesznek családok, akiknek közel másfélszer annyi tőkével kell nekiugraniuk az otthonteremtésnek

2023. szeptember 29. 15:19
Nem minden részletszabály tisztázott, de az nagyon valószínű, hogy a jövő januártól elérhető CSOK Plusz meglévő gyermekre nem, csupán a vállalt gyermek(ek)re lesz igényelhető. Azok a családok, ahol a szülők nem terveznek újabb családtagot, nem csak a CSOK összegétől, de az illetékkedvezménytől is elesnek, áll a Duna House pénteki közleményében.