Vége a gyors drágulásnak, ígéretes az idei balatoni szezon

2024. május 23. 15:36
A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
Vége a gyors drágulásnak, ígéretes az idei balatoni szezon
Idén várhatóan nem okoz gondot a szükséges munkaerő megtalálása, alkalmazása a Balatonon, ahol a vendégmunkások megjelenése mellett az építőipar gondjai is hozzájárulnak ahhoz, hogy az elmúlt évekre jellemző óriási munkaerőhiány fokozatosan enyhüljön. A fejlemények kedvezhetnek a helyi áraknak, várhatóan sikerül megállítani a folyamatos drágulást – írja a vg.hu.
Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet - Infostart.hu
A cikk szerzője, Járdi Roland az InfoRádióban elmondta: az elmúlt időszakban több szakmai szervezet is jelezte, hogy konszolidálódik a helyzet a Balatonnál. A korábbi éveket nagyon jelentős drágulási hullám jellemezte, tavaly például 20-30 százalékos áremelkedés jelent meg a helyi szállásárakban.
 
Főként az energiaárak elszállása, az alapanyagok drágulása és a súlyos munkaerőhiány hajtotta felfelé az árakat, mostanra azonban normalizálódni látszik a helyzet.
 
A helyi szervezetek, egyesületek azt is megerősítették, hogy nagy számban kezdenek visszaszivárogni a vendéglátóiparba azok a munkavállalók, akik a Covid idején hagyták el munkahelyüket. Abban az időszakban a válság kevésbé érintette az építőipart, amely sok új munkavállalót tudott fogadni. A lezárások legnagyobb kárvallottja a HORECA-szektor volt, amely a vendéglátóipar egyik szegmense, és a szállodákat, éttermeket, kávéházakat foglalja magába.
HoReCa - Food Service Industry Highlight at InFlavour Expo
A vg.hu munkatársa hozzátette: a Balaton térségében tapasztalható munkaerőhiány kezelésében sokat segített, hogy az elmúlt időszakban főleg a szállodaipar területén egyre több vendégmunkás helyezkedett el különböző pozíciókban.
A munkaerőhiány enyhülése pedig jótékony hatással van az árakra, éppen emiatt a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László úgy kalkulál, hogy idén maximum 8-10 százalékos lehet az áremelkedés mértéke a Balatonnál.

Kapcsolódó cikkek

Itt az új tarifarendszer a közösségi közlekedésben

2024. március 01. 13:40
Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Újjászületik az omladozó Meszleny-kastély Velencén

2023. január 23. 12:39
Kulturális központot alakítanak ki a Velencén található, romos Meszleny-kastélyból. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány az épület külső-belső helyreállítására tett közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n.
A rendkívül rossz állapotban lévő, U alakú épület állagmegóvása 2021 őszén már elkezdődött. A cél az volt, hogy megszüntessék az életveszélyes állapotot és a tető teljes rekonstrukcióját végrehajtsák – írja a magyarepitok.hu.