Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről

2023. március 03. 12:27
A magyar termékek aránya a 10 legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében.
 
Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában, csütörtökön, Szegeden.
 
Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről
Az államtitkár a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet
Ezzel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.
 
Dr. Nobilis Márton ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbbi kutatását, mely szerint a magyar termékek aránya a 10 legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el.
 
Az élelmiszerhulladék harmada a háztartásokban termelődik
Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszervásárlásnak a 10-11%-át teszi ki. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada -  a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kg/fő.
 
Dr. Nobilis Márton emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a NÉBIH kidolgozta a „Maradék nélkül" nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszerhulladékok mérséklése érdekében.
 
Kifejtette, az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint került  megítélésére a hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszakban még ennél is nagyobb forrás áll rendelkezésre.
 
Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, melyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá dr. Nobilis Márton.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ömlik az import dió Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

2023. február 17. 11:15
A magyar dió a relatív korai termése miatt igazi réspiaci termék Európában, jóval a fő európai termesztő országok és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül a piacra. Továbbá jó minőségű is, ám meg is kérik az árát, hiszen egy kilogramm dióbél a 3500-4500 forintot is taposhatja. Mindez ellenére rengeteg ukrán import jön be az országba, egyúttal a magyar export is bepörgött, hiszen a hazai dióbélexport volumenében 270,5 tonnára, értékben 620,7 millió forintra (+26 százalék) nőtt tavaly január és november között.
 

Cserpes István bejelentése sokakat meglepett

2023. március 07. 18:24
Nem várt fordulat a tejiparban.
 
A Forbes magazin rendezvényén jelentette be Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely és a tejivók alapító tulajdonosa, hogy eladja az 1992-ben alapított cégét.