Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről

2023. március 03. 12:27
A magyar termékek aránya a 10 legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében.
 
Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában, csütörtökön, Szegeden.
 
Végre egy jó hír a magyar zöldségről és gyümölcsről
Az államtitkár a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet
Ezzel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.
 
Dr. Nobilis Márton ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbbi kutatását, mely szerint a magyar termékek aránya a 10 legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el.
 
Az élelmiszerhulladék harmada a háztartásokban termelődik
Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszervásárlásnak a 10-11%-át teszi ki. Ennek jelentős hányada - körülbelül harmada -  a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kg/fő.
 
Dr. Nobilis Márton emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a NÉBIH kidolgozta a „Maradék nélkül" nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszerhulladékok mérséklése érdekében.
 
Kifejtette, az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint került  megítélésére a hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszakban még ennél is nagyobb forrás áll rendelkezésre.
 
Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, melyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá dr. Nobilis Márton.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Így védi a körte az egészségedet

2024. augusztus 03. 17:28
Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
 
A körte kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak és hasznos növényi vegyületeknek, jótékonyan hat a bélrendszer és a szív egészségére, sőt még a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat.

A nyár ízei palackba zárva

2023. augusztus 30. 12:06
A befőzés csodás dolog: megmenti a nyár ízeit, zamatait, tulajdonképpen palackba zárja őket. Lukacsics Mónika fogalmazott ekként, aki Pinky márkanév alatt forgalmazza a Veszprém vármegyei Hajmáskéren készített termékeit. A sokfajta gyümölcsre kiterjedő repertoárban lekvárok, szörpök, befőttek mellett fűszerolajok, és savanyúságok, sőt, még zakuszka is található.