Végre kiderült: ennyibe kerülhet jövőre egy liter benzin

2023. november 07. 17:28
Januártól minden megváltozik.
 
2024. január 1-től 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok a korábban bejelentett jövedékiadó-emelés miatt. Ez azt jelenti, hogy januártól nagyjából 700 forint körüli árakkal kell számolni. Az érdekképviseleti szervezet azonban felháborítónak tartja ezt a döntést.
Végre kiderült: ennyibe kerülhet jövőre egy liter benzin
Már biztos az emelés
A MOL elnök-vezérigazgatója nemrég elmondta, hogy január 1-től már biztosan jelentős mértékben, összesen 41 forinttal drágul a benzin. Kijelentette, hogy ez egy uniós előírás, így számítani lehetett arra, hogy egyszer ennek is eljön az ideje. Szerinte ugyanis, ha ismét túlzottan kedvező áron lehetne benzint vásárolni, akkor megint gondot okozna az üzemanyag-turizmus.
 
A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke egy nappal később "felháborítónak és abszurdnak" nevezte az extraprofitadó emelését. Gépész László úgy látja, hogy a döntés célja, hogy teljes mértékben tönkretegyék a kisebb kutakat. Szerinte éves szinten legalább egymillió liter üzemanyagot kell értékesíteniük a kisebb szolgáltatóknak ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni. Kiemelte, hogy egy MOL kút nagyjából 8-15 millió litert ad el egy év alatt.
 
"Az extraprofitadó emelése azért is felháborító, mivel ezt a tételt a teljes bevételre, vagyis a jövedéki adóval már terhelt összegre vetik ki. A kutak jövő évi pénzforgalmát pedig épp a jövedéki adó emelése fogja megdobni. Azaz a kormány a jövedéki adó emelése révén jelentős részben hozzájárul ahhoz, hogy a korábbi húszszorosára növő extraprofitadót is kivethesse, gyakorlatilag minden még életképes kisebb kútra. A jövedéki adó bruttó 41 forintos – nettó 33 forintos – emelése Brüsszelre hivatkozva mellébeszélés, hiszen az Európai Unió előírásai szerint elegendő lenne nettó 12 forinttal emelni a közterhet" – nyilatkozta Gépész László a Magyar Hangnak.
 
A Holtankoljak.hu ügyvezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy az izraeli-palesztin háború egyelőre nincsen hatással az olajpiacra, legalábbis pánikot nem idézett még elő. Bujdos Eszter azt gondolja, hogy van rá esély, hogy a Brent ára a 80-100 dolláros szint alatt maradjon. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a forint árfolyama egy ideje már stabil, így jelentős kilengésre nem lát komolyabb okot. Az üzemanyagok kiskereskedelmi árát a mostani helyzetben semmi sem befolyásolja jelentősebb mértékben.
 
A drágulás elkerülhetetlen
A jogszabályi, valamint az adózási környezet változása nagy hatással lesz az árakra, illetve ezzel együtt a kiskereskedelemre is. Bujdos Eszter szerint a kormány célja, hogy jelentős pluszbevételre tegyen szert, emellett mindenképpen a multiknak akarnak kedvezni. A jövedéki adó emelését a kutak nem fogják benyelni, ez ugyanis jelentős pluszköltséget jelent, amit nem tudnak kigazdálkodni.
 
A kisebb kutak általában alacsonyabb költségeken működtek, kevesebb szolgáltatásuk volt, emiatt akár 10-20 forinttal is olcsóbban tudták adni az üzemanyagot. Az adóemelés miatt viszont ezt az előnyüket is el fogják veszíteni.
 
Rendelet még nincs
A Magyar Közlönyben csütörtökön (nov.2.) tették közzé az extraprofitadókról szóló kormányrendelet módosítását:
 
"a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemből származó adóévi nettó árbevételből keletkezett adóalaprész 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék, a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemből származó adóévi nettó árbevételből keletkezett adóalaprész 500 millió forintot meghaladó része után 3 százalék."
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Alig egy hét maradt a kötelező díj befizetésére

2024. február 22. 15:49
Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.

Masterplast: 34 százalékkal csökkent az árbevétel a második negyedévben

2023. július 27. 13:58
Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó Masterplast árbevétele 34 százalékkal 37,812 millió euróra csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett gyorsjelentésében az építőipari piac fokozódó visszaesésével, az alacsonyabb kereslettel magyarázott a társaság - írta az MTI.