Veszélyben a magyarok kedvenc fűszere!

2023. július 05. 16:09
Egyre kevesebben foglalkoznak itthon fűszerpaprikával, a gazdasági körülmények és a klímaváltozás egyaránt abba az irányba terelik a még termelőket, hogy váltsanak, vagy hatékonyabban termeljenek.
 
A fajszi Szabadi Árpád édesapjával kezdett el fűszerpaprika-termeléssel foglalkozni. Mint azt az Agroinformnak elmondta: az utóbbi években nemcsak a hazai klímát, hanem valamennyi paramétert – költségnövekedést, piaci pozíciót, utánpótlást – tekintve romlott a magyar fűszerpaprika-termelők helyzete.
Veszélyben a magyarok kedvenc fűszere!
– Családunkban régi hagyománya van a fűszerpaprika-termelésnek, amit az édesapámmal kezdtem újra 1994-ben, 3 hektáron – idézte fel a kezdeteket. – Pár évvel ezelőtt 104 hektár volt már a termőterület, most jelenleg 64 hektáron folyik a termelés. Ez jelentős visszalépés, de úgy alakultak a körülmények, hogy kénytelenek voltunk szűkíteni a termelést. Ekkora terület már jelentős kézimunka-igényt jelent, ha csak a kapásokra gondolunk, ma már nehezebb munkásembert találni, mint régen. Hála Istennek, egyre jobbak a fajták, szebb és nagyobb mennyiségű termést tudnak adni az új hibridek, így a kevesebb tényleg több, a kisebb területen ugyanannyit termelhetünk, mint tavaly a 75 hektáron. Az idei egyfajta tesztév a sok új hibrid miatt – a fajtasort eddig édesapámmal közösen állítottunk össze, de sajnos, tavaly ő lebetegedett, így most ez a feladat rám maradt.
fűszerpaprika
Riportalanyunk édesapja, Szabadi András egy erőteljes paprikatővel – fotó: Szabadi Árpád
 
Árpád elmondta: ők maguk készítenek őrleményt is, ehhez a jól bevált, fennálló termésű Kalocsai 622-es és a csüngő Szegedi 80-as fajtákat preferálják. Ezek ugyan nem betegségellenállóak, viszont a legjobbak a szín- és zamatanyagaik. Összesen 15 fajtával dolgoznak, köztük néhány csípőssel, például a Hetényi parázzsal is.
 
– Sajnos, a klímaváltozás minket is sújt, a régi jó, hagyományos magyar fajtákat ma már csak 12 hektáron termeljük – folytatta a gazda. – A 622-es felálló terméseket hoz, tehát a paprikákat nem takarja a lombozat, és annyira erős a napsugárzás, hogy megperzseli, megégeti a végüket, amiket ezért el kell dobni. Nagyon nehéz megvédeni, rengeteg plusz költséggel jár... Továbbá előfordul néha jégverés is, tavaly mindent szétvert, szerencsére kötöttem biztosítást és a biztosító helyt állt.
fűszerpaprika
A Kalocsai 622-eshez hasonlóan felálló termésű fajták háttérbe szorulnak, mert a perzselő napsütés jelentősen károsítja a paprikákat – fotó: Szabadi Árpád
 
Szabadi Árpád jelezte továbbá: rontja a termelők helyzetét az inputárak jelentős emelkedése. Lehetne vetni kiváló magyar hibrid fajták magjait is, de míg a hagyományos fajták szemenként 20-30 fillérbe kerülnek, addig az F1-eseké 8-16 forintba is, a vetőmag hektárköltsége esetükben nagyon (500 ezerről 2-2,5 millió forintra) megnő, amit már nehéz kigazdálkodni. Ezért jó lenne, ha a kormányzat az intenzívebb termelést jobban támogatná, hisz ott nagyobb a kockázat is, lévén szabadföldi kultúráról van szó, Árpád információi szerint vannak is ilyen irányú kezdeményezések.
 
fűszerpaprika
 
– Továbbá mi cégként jobban szem előtt vagyunk, a hatóságok nálunk szigorúan ellenőrzik a feldolgozás folyamatát, a hulladékgazdálkodást, mindent, míg vannak körök, ahol ez nem ennyire jellemző. A másik, ami „nyom" minket, az áfakör. A 27 százalékos mérték nagyon nagy, azt gondolom, ha magyar ember állít elő magyar terméket, akkor ebben az esetben jelentősen csökkenteni kellene az áfá-t (5%-ra), ezzel mindkét oldallal, termelővel és vevővel egyaránt jót tenne a kormányzat. A harmadik nagy gondunk a kínai paprika, amit sajnos, a profitmaximalizálás miatt a magyar áruval szemben előnyben részesítenek némely feldolgozók, de nem ugyanaz a minőség, az íze elmarad a miénktől, a színét pedig hamar elveszíti – vázolta a helyzetet Árpád. – Kínában olyan műtrágyákat, növényvédőszereket is használhatnak, amiket az EU a tagállamokban már nem enged. De nemcsak a kínai, hanem a dél-amerikai paprika is jön be bálákban, ami meg aflatoxinnal fertőzött, ezért újra kell szárítani. Őrlés után kevernek hozzá egy kis magyart, lepapírozzák és máris „hazai"...
 
Arról is beszélt: az egész országban a korábbi 15-20 ezer helyett ma már csak 1500 hektáron díszlik a magyarok legkedvesebb fűszere.
 
– A tendencia nyilvánvaló, a fiatalok közül már csak kevesen foglalkoznak ezzel a növénnyel (mert sok szakértelmet követel és rengeteg munkával jár), az idősebbek pedig a nehézségek miatt egyre többen abbahagyják a termelést – zárta Szabadi Árpád.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar sajtkülönlegességek taroltak a világversenyen

2024. január 26. 14:59
Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést. A sajtkészítők sokat tanultak a Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett hazai és külföldi képzéseken és tanulmányutakon, és az ott megszerzett tudást mindennapi tevékenységük során kiválóan alkalmazzák.

Nehezen alszol el? Három segítségünk is van számodra!

2024. április 12. 18:05
A dió, a levendula és a kamilla is könnyebbé teheti az elalvást. Adj nekik esélyt, és ne a bárányokat számold!