Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek

2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.
Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek
Az Európai Unióban tilos a víz hozzáadása a bortermelés bármely fázisában. A forró Dél-Európában azonban sok termelő titokban bizony használja a vizet a borkészítés során.
Az éghajlatváltozással szemben a borászok azt szeretnék, ha a víz hozzáadása a musthoz végre kikerülne a tabu téma köréből, és nem lenne többé megbélyegezve.
 
A borhoz, pontosabban a musthoz az erjedés előtt vagy közben víz hozzáadásának gyakorlata egyidős magával a borkészítés történetével. Ezzel a kezeléssel a bor minőségét, de főként a mennyiségét lehetett befolyásolni.
Sokszor viszont ezzel visszaéltek a termelők. A sok víz hozzáadásával készült bor veszített a minőségéből.
Például Franciaországban ezt a helyzetet a 20. század elején szabályozták, és maguk a borászok kezdeményezték, azért, hogy ellenőrizni lehessen azokat, akik mindenféle korlátozás nélkül adtak vizet a borukhoz, aminek következtében kifogásolható minőségű borok kerültek a piacra.  
Ma az Európai Unió jogszabályai tiltják a víz hozzáadását a bortermelés bármely szakaszában. Ennek ellenére ezt a gyakorlatot még mindig sok termelő követi az öreg kontinens déli régióiban. Amint arról Barnaby Eales bor szakújságíró beszámolt, a borászok egyre inkább a gyakorlat legalizálását követelik, mivel a tilalom már nem felel meg a jelenlegi borászati körülményeknek.
 
A megkérdezett borászok nyíltan kijelentik, hogy a víz hozzáadása a borkészítés során már nem tisztességtelen módja annak, hogy növeljék az eladásra kerülő palackok számát, hanem szükségszerűség. Miért akarják a borászok annyira, hogy a víz hozzáadása a musthoz legális legyen Európában?
 
Az ok az éghajlat felmelegedése.
 
A forró évjáratokban, amelyek Dél-Európában már évek óta jellemzők, a szőlő magas cukortartalmat ér el, ami a borban magas alkoholtartalmat eredményez.
Az erjedés előtt vagy alatt víz hozzáadásával ezt bizonyos mértékig mérsékelni lehet. Ennek eredményeként a borásznak lehetősége van arra, hogy könnyedebb és kiegyensúlyozottabb bort kapjon.
 
A borászokkal folytatott beszélgetések alapján a bor szakújságírók megállapították, hogy 2022-ben kivételesen sok dél-európai termelő folyamodott az uniós jogszabályok által tiltott gyakorlathoz. Ezen a téren már régóta követelik a jogszabályi változtatásokat.
 
A témára 2021-ben egy ismert francia termelő, Michel Chapoutier hívta fel a figyelmet, egy Bordeaux-ban tartott konferencián, ahol azzal érvelt, hogy a szőlőültetvényben előforduló vízveszteséget pótolni kell.
 
- Van egy szőlőterületem, amelynek potenciális hozama hektáronként 40 hektoliter. Miközben arra várok, hogy a gyümölcsök teljesen beérjenek, a párolgás révén annyi vizet veszítek belőlük, hogy a hozam 34 hektoliterre csökken.
Miért nem tudom visszanyerni a borászatban azt, amit a szőlőben elvesztettem? - tette fel a kérdést előadásában.
 
Az Egyesült Államokban és Ausztráliában, a musthoz való víz hozzáadása legális, és ezt a tényt a palackok címkéin nem kell feltüntetni, mert nincs erre vonatkozó előírás.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyon egészséges, nagyon finom, mégis stagnál a fogyasztása

2024. október 30. 18:41
Pedig idén sem lesz hiány belőle.
 
Már megjelent a boltokban a magyar sütőtök, az egészséges őszi csemegével egészen február végéig ellátják a piacot a hazai termelők – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképéből.

Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat

2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
 
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.