Vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a NAK

2017. június 26. 08:25
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak 2017. június 1-jétől visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél. 

Az elmúlt hetek, illetve hónapok csapadékhiánya miatt már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermés prognosztizálható idénre. Ezen felül a tavaszi és a nyár eleji száraz időszakok a szabadtéri tüzek számát is megnövelték. A meteorológiai előrejelzések alapján hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszak várható, amely tovább fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzeseteket kockázatát. A napokig tartó hőség pedig megnöveli a károkozó erős szelek, jégesők kockázatát, amelyek újabb veszteségeket okoznak a gazdálkodóknak. 

A NAK kezdeményezése megteremti a mezőgazdasági és halászati termelés vízzel, illetve öntözővízzel való kiszolgálását, ami az éghajlati anomáliák által okozott további termésátlag-csökkentését, valamint az agrárium költségterheinek mérséklését szolgálja. Amennyiben a NAK javaslatára kihirdetik a vízhiányos időszakot, úgy a szóban forgó időtartamra a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

A vízkészletjárulék (VKJ) fizetési mentesség az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználatok esetében 2006. január 1. óta van érvényben, 2014 óta pedig a központi költségvetés finanszírozza a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat. Az Európai Bizottság azonban kimondta, hogy a tagállamoknak meg kell felelni a Víz Keretirányelv előírásainak, amely többek közt előírja, hogy a tagállamoknak a vízszolgáltatásoknál figyelembe kell venniük a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani a különböző használók felé.

Ennek értelmében kormányhatározat született arról, hogy a hatékony, ösztönző jellegű víz-ár politika kialakításának, valamint a környezeti és erőforrás költségek megtérülésének érdekében az öntözés, a halgazdaság és a rizstermelés esetében a vízkészletjárulék (VKJ) fizetése alóli kivételt meg kell szüntetni és a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 2016. július 1-jétől be kell vezetni. A Belügyminisztérium és a NAK között létrejött együttműködési megállapodás értelmében a köztestület több ízben egyeztetett a vízkészletjárulék fizetéséről, valamint a vízszolgáltatási fizetési kötelezettségről. Az egyeztetések nyomán a vízkészletjárulék fizetési határidejét sikerült július 1-jéről kitolni október 1-re, így az öntözés esetében gyakorlatilag még egy díjmentes évet nyertek a gazdálkodók. Díjmentes vízkontingens határokat sikerült megállapítani a következők szerint: az öntözés esetében 50 000 m³/évet, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 000 m³/évet meg nem haladó vízhasználat esetében továbbra sem kell vízkészletjárulékot fizetni, amely kontingensek további emelésének lehetőségét már vizsgálja a jogalkotó. Ezeken túl a vízkészletjárulék alóli fizetési kötelezettség mentesség továbbra is fennmaradhatott a többletvizek visszatartásából és tározásából származó vízkészletek után, valamint tartósan vízhiányos időszakban.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Nikotinsav-túltengés sportolóknak szánt élelmiszerben

2017. szeptember 27. 08:05
Túl magas nikotinsav (niacin) tartalmat mutatott ki a német hatóság egy Amerikai Egyesült Államokból származó, sportolóknak szánt élelmiszerben. A Musclepharm Assault MP nevű készítmény az internetes kereskedelemben kapható Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon. A NÉBIH a RASFF-on keresztül értesült az esetről.

Változtak az állami földek bérbeadási szabályai

2013. augusztus 04. 18:16
A rendelet péntektől hatályos, így a már meghirdetett, de még nem értékelt pályázatokra is vonatkozik.