Foglalkoztatás

Nagyon elbánhat a vírus több mint egymillió uniós munkavállalóval

2020. szeptember 14. 11:50
Nagyon elbánhat a vírus több mint egymillió uniós munkavállalóval
A járvány egyik kényszermegoldása lett az otthoni munkavégzés, ami egyes visszajelzések alapján több cégnek is megtetszett. Ennek azonban lehet egy kellemetlen mellékhatása is: a jelenlegi adószabályok alapján ugyanis, ha az otthoni munkavégzés állandósul, megváltozhat az adózás illetősége, ami jelentős összegeket húzhat ki nemcsak a munkavállalók, de az őket foglalkoztató cégek zsebéből is. Így könnyen előfordulhat, hogy vége szakad a home office kényelmének.

Így készüljünk a covid második hullámára - a legfontosabb munkajogi válaszok

2020. szeptember 03. 09:57
Mi történik akkor, ha a munkavállaló azért nem tud munkát végezni, mert a kiskorú gyermekével kell otthon maradnia egy iskolai járványügyi helyzetben? Mit tehet a munkáltató, ha egy munkavállaló köhög, a többiek pedig nem akarnak emiatt bemenni dolgozni? Jogosultak-e a munkavállalók az otthoni munkavégzésre? Aki válaszol: dr. Brózmann Attila ügyvéd.

Mi lesz velünk és a csapattal? - fontos szerepben a középvezetők

2020. szeptember 03. 09:56
Jóval több személyes odafigyelés szükséges a vezetőktől és a HR-től a koronavírus-járvány idején. A csapatok és a cég túlélése nagyban múlik a középvezetőkön, akiket képezni kell - hangzott el a Munkahelyi és üzleti konfliktusok Meetup Csoport augusztusi rendezvényén. Megtudtuk, nagy létszámú beltéri csapatépítő tréningekre idén nincs realitás, kisebb létszámúakra igen.

Fontos változások lesznek az otthoni munkában

2020. szeptember 02. 08:20
Csak közös megállapodással lehet valakit otthoni munkára küldeni a járvány idején, és a munkáltatónak a rezsibe is be kell szállnia.
 
 

Pénzügyi vezető és HR vezető: az ellentétek vonzásában

2020. augusztus 26. 08:13
Pénzügyi vezető és HR vezető: az ellentétek vonzásában
A HR üzleti társvezetőkkel való kapcsolatápolásáról és együttműködéséről (stakeholder management) szóló sorozat következő részében a pénzügyi vezető és a HR vezető kapcsolatáról írok.

Segítség, a vírus megfertőzte a cégemet is!

2020. augusztus 25. 09:46
Segítség, a vírus megfertőzte a cégemet is!
A vírus okozta krízis megváltoztatta a munkaerő-piaci körülményeket és a munkáltatók prioritásait, a cégeket olyan változások bevezetésére késztette, melyeket korábbi tapasztalatok nélkül és nagyon gyorsan kellett meghozniuk. Vajon tisztában vannak-e ezek munkavállalókra gyakorolt hatásaival? Ha nem, milyen eszközöket használhatnak? Ennek jártunk utána.

Munkaerőpiaci folyamatok válság idején

2020. augusztus 25. 09:43
Munkaerőpiaci folyamatok válság idején
Egyes statisztikai adatok, mint a GDP, az infláció vagy a munkanélküliség publikálását a közvélemény is nagy figyelemmel kíséri, bár előfordul, hogy nem tudja megfelelően értelmezni, mivel a mögöttes tartalommal vagy a módszertani sajátosságokkal nincs tisztában.

Elszomorító adat érkezett: az álláskeresők fele a semmiből él

2020. augusztus 25. 09:39
Elszomorító adat érkezett: az álláskeresők fele a semmiből él
Kijöttek a friss adatok, amelyek felemás képet mutatnak a regisztrált álláskeresőkkel kapcsolatban.

Újra a NAV célkeresztjébe kerülhet a bújtatott munkaviszony

2020. augusztus 24. 09:16
Újra a NAV célkeresztjébe kerülhet a bújtatott munkaviszony
Ellenőrök várhatók a cégeknél