Munkavédelem

24 °C feletti hőmérséklet felett a munkáltató köteles...

2020. augusztus 03. 09:01
24 °C feletti hőmérséklet felett a munkáltató köteles...
A Nemzeti Népegészségügyi Központ még nem rendelt el hőségriadót, ugyanakkor a hőségben végzett munkavégzés során a munkáltató köteles intézkedéseket tenni, például 14-16 fokos, alkoholmentes frissítő italról gondoskodni. Az is fontos, hogy a munkavállalók is felkészültek legyenek.

A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja

2020. április 28. 07:46
A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja
Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek, vagy elhunytak emléknapja. Szomorú aktualitást ad az ünnepnek, hogy a hétvégén sajnálatosan elveszítettük az első koronavírussal megfertőződött egészségügyi dolgozót.

Változások a munkavédelmi törvényben - nem csak munkavédelmiseknek

2020. március 03. 11:30
Mint ahogy azt már megszokhattuk, az új év rendszerint sok jogszabályi változást hoz magával. 2020. január 1-ével a munkavédelmi törvényben is több jelentős módosítás történt, különösen a nyilvántartási és adminisztratív feladatok körében, ezért nem csak a munkavédelmi felelősöknek fontos az új szabályok megismerése

Kérdések és kételyek a Munkavédelmi törvény változásai körül

2020. március 03. 08:15
A Munkavédelmi törvény legutóbbi, 2020 január elseje óta hatályos változása a munkaegészségügyi vonatkozású bejelentések tartalmát szabályozza újra és az eddigiektől eltérő nyilvántartási kötelezettségeket ír elő, például a veszélyes anyagok hatásainak kitett munkavállalókra vagy a vegyianyagok kezelésére, nyilvántartására vonatkozóan. A jogalkotó alapvető célja természetesen nem vonható kétségbe, ez a munkavállalók egészségének védelme. Az új paragrafusokkal elérni kívánt munkáltatói intézkedések eredménye, jogszerűsége viszont már felvet kérdéseket. Nehezen megválaszolható kérdéseket. Melyeket az ALEMONA - Közösség a munkavédelemért tesz fel.

Célunk a 0 munkabaleset

2020. február 25. 07:57
2020. február 19-20-án Rigában tartotta az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) nemzetközi munkavédelmi és munkaegészségügyi konferenciáját, lett, lengyel, litván, szlovák, cseh, észt és magyar szakemberek részvételével.
 

ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása

2020. február 10. 09:04
- a kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 5/2020. (II. 6.) ITM rendeletről.

Munkavédelmi képviselő választása

2019. november 18. 07:55
Olvasónk munkavédelmiképviselő-választási kérdéssel fordult hozzánk. Arra volt kíváncsi, hogy a feltételként előírt 20 fő számítása miként történik, illetve arra, hogy a választás lebonyolítására ki kötelezett. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolta meg részletesen a kérdést.

Munkabalesethez kapcsolódó dokumentáció - a munkáltatóra és munkavédelmi szakemberre váró feladatokkal

2019. október 18. 08:02
Egy balesetnél a munkáltatónak, vezetőnek, helyszínen lévő dolgozónak egyik pillanatról a másikra számos kötelessége, feladata keletkezik. Meg kell kezdeniük például az azonnali segítségnyújtást, szükség esetén a mentők riasztását, a veszélyhelyzet elhárítását, a helyszínbiztosítást. Nyilván, mindez közös feladata az ott dolgozóknak, illetve az egészségügyi, műszaki szakembereknek. Ellenben, a munkabaleset kivizsgálása munkabiztonsági szaktevékenység, vagyis csak középfokú, felsőfokú munkavédelmi szakember végezheti el. Ehhez számos adminisztratív feladat is kapcsolódik, amiket egy jogkövető vállalkozásnál a - saját alkalmazásban álló vagy szerződéses - munkavédelmi szakember jól ismer és el is lát. Ettől függetlenül igen hasznos, ha egy-egy vezető is tisztában van az alapvetően szükséges lépésekkel. Dr. H. Nagy Judit, az Alemona Hungary Kft. munkabiztonsági szakértőjének írása.

Munkavédelmi tájékoztató kiadványok felső tagozatos diákok számára.

2019. október 07. 09:21
Munkavédelmi Főosztály tájékoztatása

Ülésezett az Országos Munkavédelmi Bizottság

2019. szeptember 26. 07:57
2019. szeptember 23-án tartotta soros ülését az Országos Munkavédelmi Bizottság. Az ülésen a résztvevők tájékoztatást kaptak a szak- és felnőttképzés várható átalakításáról, valamint a Munkavédelmi Főosztály által kezdeményezett jogszabály-módosításokról.