Természet, erdészet

Jégszállítás zöldítése 13000 fa ültetésével

2022. január 14. 08:04
Jégszállítás zöldítése 13000 fa ültetésével
A Triglav-gleccser Pekingben kampány keretében, amelynek során egy kis jégdarabot juttatnak el a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglav-hegy gleccseréből a pekingi téli olimpia helyszínére, minden egyes megtett kilométer után fát ültetnek Szlovéniában – közölte a Szlovén Olimpiai Bizottság (OKS) szerdán, hozzátéve, hogy legalább tizenháromezer facsemetéről van szó.

Illegális fakitermelések, fakereskedelem Kárpátalján

2022. január 14. 08:01
Illegális fakitermelések, fakereskedelem Kárpátalján
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) illegális fakereskedést leplezett le Kárpátalján. Egy huszti és egy szolyvai erdőgazdaság három vezetője ellen indult eljárás. / A Mokrai (Мокра, Perecsenyi járás) erdőgazdálkodás három alkalmazottját 13 vagonnyi fa kivágásának elősegítésével vádolják. / 940 524,08 hrivnya bírságot szabtak ki a nagybereznai erdőgazdaságra.

Zöld Otthon Program hitel sikere

2021. december 07. 09:40
Zöld Otthon Program hitel sikere
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete.

Szerves hulladékok felhasználása

2021. december 06. 09:07
Szerves hulladékok felhasználása
Folytatódik a Farminar webinárium – A Holland Nagykövetség által szervezett Farminar 3 webinárium a Szerves hulladék felhasználás: Szemétből kincs címmel december 14-én kerül megrendezésre.

Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

2021. december 02. 11:25
Okoserdő-fejlesztés Magyarországon
Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, amely nemcsak a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását segíti elő, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes is születik.

Áder János az Indexnek: Nem tettük fel a kezünket eddig sem, ezután sem fogjuk

2021. november 29. 09:59
Áder János az Indexnek: Nem tettük fel a kezünket eddig sem, ezután sem fogjuk
November elején tartották az ENSZ 26. klímakonferenciáját, a hónap végén kezdődik a Planet 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó Budapesten. Ezekről, a klímaváltozás elleni küzdelemről, a megújuló energiaforrásokról, az atomenergiáról, valamint a magyar zöldpolitika eredményeiről és hiányosságairól is kérdeztük Áder Jánost. Interjú a köztársasági elnökkel.

Konferencia a jövő erdeiről és fenntartásáról

2021. november 17. 10:11
Konferencia a jövő erdeiről és fenntartásáról
A szakmai és szakmaközi tudásátadás fontosságáról, az új gazdálkodási modellek kialakításának szükségességéről, valamint a kutatás és a gyakorlati gazdálkodás kapcsolatának szorosabbá tételéről beszélt Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a Magyar Tudományos Akadémia „A jövő erdei és az erdők fenntartása a változó környezetben” című tudományos rendezvényén, kedden.

Erdészeti politika = nemzeti hatáskör

2021. november 16. 08:08
Erdészeti politika = nemzeti hatáskör
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról, amelyben egyértelműen kimondták, hogy nem kérnek az Európai Bizottság újabb hatáskör elvonási kísérletéből. Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, ezért a stratégia alapján készülő uniós jogszabályok kidolgozása során az Európai Bizottságnak tekintettel kell lennie a tagállamok nemzeti szabályozáshoz való jogára – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Így szolgálja az embert az erdő

2021. november 12. 08:07
Így szolgálja az embert az erdő
Anyagcseréjük során a fák több szenet vonnak ki a légkörből, mint amennyit visszajuttatnak, de csak amíg élnek, és akkor a leghatékonyabbak, ha erdőt alkotnak. A globális erdőirtás megállítása klímavédelmi szempontból is az egyik legsürgetőbb feladat.

Magán erdőgazdálkodás jövője

2021. november 11. 11:39
Magán erdőgazdálkodás jövője
Minden közös gondolkodásnak akkor van értelme, ha annak eredménye is van. A nyár elején a magán erdőgazdálkodásban érintett vállalkozások nagy részének sikeres megszólításával közös gondolkodást tarthattunk. Most mindenki várja az eredményeket. Vajon számíthatunk még ezekre?