Természet, erdészet

FAO: Legyenek vízközpontúak a világ erdei

2021. szeptember 13. 08:22
FAO: Legyenek vízközpontúak a világ erdei
A Víz Világnapja alkalmából 2021. augusztus 25-én a FAO, a IUFRO, az EB Közös Kutató Központja és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata közös iránymutatást tettek közzé arról, hogy az erdő és a fák elemi szerepet játszanak a világ növekvő vízigényének kielégítésében és a vizes élőhelyek ökoszisztéma szolgáltatásainak elérésében.

Gyorshír – fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában

2021. szeptember 10. 08:34
Gyorshír – fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában
Az élénkülő kereslet miatt az építő faanyagok éra ismét emelkedik Észak-Amerikában – Sok vásárló figyelte a nyáron, mielőtt fűrészárut vásárolt volna, hogy mikor áll meg az árak növekedése. Amint az elmúlt pár hétben nyilvánvalóvá vált, hogy az árak visszafelé tartanak, a piac nagy része vásárlások mellett döntött.

Erdészeti tájékoztató kampány

2021. szeptember 06. 09:01
Erdészeti tájékoztató kampány
Az időszakot, amiben most élünk, az erdők, erdőgazdálkodás szempontjából bátran nevezhetjük a változások korszakának. Minden változik: a klíma, az uniós és hazai jogszabályi környezet, az európai klíma- és erdőstratégia, a fapiac, és számos egyéb tényező. Ember, illetve erdész legyen a talpán, aki e változásokból naprakész. Pedig a jól informáltság ma megtérülő, jövedelmező befektetés, ami a felszínen maradáshoz elengedhetetlen. Ehhez kíván hozzájárulni az Agrárkamara ősszel folytatódó erdészeti tájékoztató sorozata 2021. szeptember 16. és november 4. között. 

Magán erdőgazdálkodók a számok tükrében – 2020

2021. szeptember 03. 08:05
Magán erdőgazdálkodók a számok tükrében – 2020
A FATÁJ hasábjain júniusban közzétettük az állami tulajdonú erdőgazdálkodók 2020. évi gazdálkodási adatait. Ez alkalommal a magántulajdonú erdőgazdálkodók, erdészeti szolgáltatók 30-as toplistáját és a róluk készült elemzésünket adjuk közre.

Erdők fontossága nő

2021. augusztus 30. 11:34
Erdők fontossága nő
Új kutatási eredmények mutatják: az erdőkre nagyobb szükségünk van, mint gondoljuk, nemcsak szén-dioxidot nyelnek el ugyanis, hanem a felhőképződés elősegítésén keresztül a bolygófelszín lehűlésében is szerepet játszanak.

Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez

2021. augusztus 30. 11:31
Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez
Az Országos Erdészeti Egyesület olyan értékközösség, amivel csak kevés szakterület büszkélkedhet. A Kárpátok gyűrűjében szolgáló erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez.

Az Agrárminisztérium nemzeti parkjai és erdészetei izgalmas programokkal zárják a nyarat

2021. augusztus 30. 11:29
Az Agrárminisztérium nemzeti parkjai és erdészetei izgalmas  programokkal zárják a nyarat
Izgalmas és változatos programokat kínálnak a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok a nyár utolsó hétvégéjén is. Az érdeklődőket vízi- és biciklitúrák, tanösvényséták, szarvasbőgés-hallgató túrák, éjszakai csillaglesek és futóversenyek várják, bepillanthatnak a sokszínű madárvilág életébe és a Denevérek Éjszakája is sok érdekességet tartogat.

Még több forrás az erdőtelepítések támogatására

2021. augusztus 27. 09:20
Még több forrás az erdőtelepítések támogatására
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint ismét módosult a VP5-8.1.1-16 kódszámú, Erdősítés támogatása elnevezésű felhívás.

Egyre népszerűbbek a magyar a nemzeti parkok

2021. augusztus 24. 08:26
Egyre népszerűbbek a magyar a nemzeti parkok
A legismertebb a hortobágyi, a bükki és az aggteleki, a legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta.