2018-ban még tovább folytatódhat az áfacsökkentési hullám
A kormány folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy az alapvető élelmiszerek áfája mely termékkörök esetében csökkenhetne – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára kedden egy budapesti Príma üzletben a témában tartott sajtótájékoztatón. A mostani áfacsökkentés kapcsán megrendezett eseményen elhangzott: az alapvető élelmiszerek közül tavaly elsőként a sertés tőkehús áfája csökkent, idén januártól a baromfihús, a friss tej és a tojás forgalmi adója mérséklődik, ám az államtitkár szerint további termékkörök is szóba jöhetnek. „Ez egy folyamat része” – tette hozzá. Nagy István szerint a későbbiekben esetleg szóba jöhet a hal, a zöldség-gyümölcs, valamint a pékáru áfájának mérséklése is a gazdaság teljesítőképességének tükrében. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi.
A baromfiágazat számára az idei év sokkal jobban kezdődik, mint a tavalyi – jelentette ki az eseményen Csorbai Attila. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint ugyanis a mostani áfacsökkentés kiegyenlítette azt a versenyhátrányt, amely a baromfiágazat tavaly kénytelen volt elszenvedni, amikor a sertéshús áfája egyoldalúan csökkent.
A rendezvényen felszólalt Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaköz Szervezet és Terméktanács elnöke is, aki pozitív első lépésnek nevezte a friss tej áfájának csökkentését. Kijelentette: bízik abban, hogy a feldolgozott fogyasztó tejek, így az UHT és ESL termékek is a kedvezményes áfakörbe tartozhatnak majd a jövőben, hiszen ezek teszik ki a hazai fogyasztás zömét.
Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója a rendezvény házigazdájaként kijelentette: a CBA- és a Príma-üzlethálózat a korábbiakhoz hasonlóan most is teljes mértékben továbbadja a vásárlóknak az áfa-csökkentésből származó árkedvezményt.
elelmiszer.hu