2024-ben a Svájcer Paraszt Sajt az év legjobb magyar sajtja
2024. október 07. 15:15
Intenzív ízélményt ad már négy hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A legjobb sajtkészítők a verseny története során először találkoztak Martonvásáron, ahol szakmai konferencia és sajtvásár kísérte az év sajtja versenyt, a zsűrizés folyamatát, írta a feol.hu.
Idén 47 sajtkészítő összesen 114 termékkel nevezett. A 35 tagú zsűri végül 9 arany, 22 ezüst és 9 bronzéremmel díjazta a legjobb sajtokat és készítőiket, valamint kiválasztották az vv sajtját is.
A győztes a Svájcer Paraszt Sajt lett, mely Dunaharasztiban készült Ficsor Árpád gazdaságában. Ez egy 18 hónapos, hosszan érlelt kemény sajt, amely magyartarka tejéből készült, így ízvilágában gazdag és különleges – mondta a portál érdeklődésére Király Gellért, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke.
Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt. A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában – írta Ficsor Árpád a Paraszt Sajt weboldalán.
forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kapcsolódó cikkek
A biztonság az első az élelmiszeriparban is
2023. június 14. 11:15
Folyamatos a laboratóriumi rendszerek fejlesztése.
Az egészség védelme, az élelmiszerbiztonság, a tisztességes élelmiszer-kereskedelem régóta központi kérdés - jelentette ki Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottság 42. ülésén, kedden, Budapesten.
A tejtermékek esetében is ellátási lánc szemléletben kell gondolkodnunk
2023. június 07. 14:22
Vizsgáljuk az élelmiszeripar olyan szakágazatainak támogatási lehetőségét a KAP következő felhívásaihoz, amelyek jellemzően hazai alapanyagot dolgoznak fel, valamint az ellátási lánc szemlélet, az együtt gondolkodás és az integráció fontos szerepet játszik a tevékenységük tekintetében - jelentette ki Dr. Felkai Beáta Olga.