5,5 tonna dinnyét kellett kivonni a forgalomból!

2024. augusztus 12. 15:13
A Nébih a görögdinnye értékesítést ellenőrizte mind a kereskedőknél, mind a termelőknél.
 
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei – közölte a hivatal.
 
5,5 tonna dinnyét kellett kivonni a forgalomból!
A hatósági felügyelők 268 görögdinnye-forgalmazót kerestek fel, és 311 terméktételt (298 hazai, 13 külföldi) vizsgáltak – Fotó: Shutterstock
 
Hozzátették, hogy a dinnyék minőségi szempontból jól szerepeltek a hatósági vizsgálatokon, azonban többször akadt jelölési hiba a forgalmazók részéről. A felügyelők összesen 16 esetben szabtak ki bírságot, több mint 1,5 millió forint értékben, valamint 5,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
 
A Nébih kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt. A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették. A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státusz visszavonása érdekében. A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a NAV a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát. Az ún. mélységi ellenőrzések alkalmával nem tapasztaltak szabálysértést.
 
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget. A görögdinnyék vizsgálata jelenleg is zajlik, amit a következő időszakban a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzése egészít még ki – közölte a Nébih.
 
Forrás: nebih.hu

Kapcsolódó cikkek

A tudatos étkezést már a gyermekkorban el kell kezdeni

2023. szeptember 26. 12:59
Kiemelt cél a közétkeztetésben is a rövid ellátási láncok megerősítése - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Business Days Konferencián, hétfőn, Tapolcán.

A SITEVI borászati és szőlészeti nemzetközi szakkiállítás idén is várja a magyar látogatókat!

2023. szeptember 15. 13:12
A SITEVI a szőlő-, bor-, gyümölcs- és olajbogyó-termesztési ágazat vezető nemzetközi szakkiállítása 2023. november 28-30., nyitja meg kapuit a Montpellier-i kiállítási központban, Franciaországban. Kétségkívül a világ vezető találkozási pontja lesz idén ez az esemény az ágazatban dolgozó szakemberek számára.