A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

2016. december 05. 09:13
Egészséges, jó minőségű, biztonságos, GMO-mentes élelmiszereket kell termelnie a magyar gazdaságnak, miközben kíméljük a környezetet, óvjuk természeti értékeinket azért, hogy az utánunk jövő generáció is élvezhesse kincseit – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett szakmai fórumon.
 

Fazekas Sándor kifejtette: az új termelési és feldolgozási technológiák eredményeit is alkalmazó, GMO-mentes, egészséges élelmiszerek hazánkban is és a világpiacon is keresettek, a magyar gazdaságnak ezt az igényt kell követnie.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Olyan versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelésre törekszünk, amely hozzájárul a munkahelyek gyarapításához, garantálja az ország biztonságos élelmiszer-ellátását, egyúttal óvja természeti értékeinket, megőrzi a biológiai sokféleséget és kíméli a környezetet.

A miniszter szerint a világ élelmiszer-termelése jól látható válaszút előtt áll: van egy, a GMO-ra alapozott termelési elképzelés, a másik szerint pedig innovációval, a kutatás-fejlesztés eredményeit alkalmazva, de GMO nélkül is lehet hatékonyan termelni. Magyarország ezt az utat választotta.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, hogy azt a következő nemzedékek is használhassák.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A nem élelmiszercélú mezőgazdaságnak is van létjogosultsága

2017. március 28. 08:03
Letették a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza-erőművének alapkövét hétfőn: a másfél milliárd forintos beruházással a kukorica-feldolgozó cég a termeléshez használt teljes gőz- és hőigényét száz százalékban maga fogja kielégíteni.

A technológia sosem fogja kiváltani az embert az agráriumban

2018. július 31. 08:18
A mezőgazdaság modernizációjának hatása a vidékre címmel tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében. Az esemény résztvevői szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar technológiai fejlődése folyamatosan zajlik, azonban a gazdák és a szakemberek szerepét ez soha sem váltja ki.