A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés
Fazekas Sándor kifejtette: az új termelési és feldolgozási technológiák eredményeit is alkalmazó, GMO-mentes, egészséges élelmiszerek hazánkban is és a világpiacon is keresettek, a magyar gazdaságnak ezt az igényt kell követnie.
Olyan versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelésre törekszünk, amely hozzájárul a munkahelyek gyarapításához, garantálja az ország biztonságos élelmiszer-ellátását, egyúttal óvja természeti értékeinket, megőrzi a biológiai sokféleséget és kíméli a környezetet.
A miniszter szerint a világ élelmiszer-termelése jól látható válaszút előtt áll: van egy, a GMO-ra alapozott termelési elképzelés, a másik szerint pedig innovációval, a kutatás-fejlesztés eredményeit alkalmazva, de GMO nélkül is lehet hatékonyan termelni. Magyarország ezt az utat választotta.
A magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, hogy azt a következő nemzedékek is használhassák.
kormany.hu
Kapcsolódó cikkek
Egységes nemzetközi állásfoglalás született a beporzásról - magyar részvétellel
A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) elfogadta első tematikus értékelését a pollinátorokról, azaz a beporzó állatokról, a pollinációról – a beporzásról –, illetve az élelmiszertermelésről. Történelmi eseménynek nevezte Zakri Abdul Hamid, az IPBES elnöke, a maláj miniszterelnök főtanácsadója, hogy a testület megalakulása óta elsőként elfogadott egy olyan dokumentumot, amely jelentősen meghatározza életünket, mindenki számára közérdekű és fontos üzenetet hordoz.

