A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

2016. december 05. 09:13
Egészséges, jó minőségű, biztonságos, GMO-mentes élelmiszereket kell termelnie a magyar gazdaságnak, miközben kíméljük a környezetet, óvjuk természeti értékeinket azért, hogy az utánunk jövő generáció is élvezhesse kincseit – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett szakmai fórumon.
 

Fazekas Sándor kifejtette: az új termelési és feldolgozási technológiák eredményeit is alkalmazó, GMO-mentes, egészséges élelmiszerek hazánkban is és a világpiacon is keresettek, a magyar gazdaságnak ezt az igényt kell követnie.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Olyan versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelésre törekszünk, amely hozzájárul a munkahelyek gyarapításához, garantálja az ország biztonságos élelmiszer-ellátását, egyúttal óvja természeti értékeinket, megőrzi a biológiai sokféleséget és kíméli a környezetet.

A miniszter szerint a világ élelmiszer-termelése jól látható válaszút előtt áll: van egy, a GMO-ra alapozott termelési elképzelés, a másik szerint pedig innovációval, a kutatás-fejlesztés eredményeit alkalmazva, de GMO nélkül is lehet hatékonyan termelni. Magyarország ezt az utat választotta.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, hogy azt a következő nemzedékek is használhassák.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Vészjelzést adott ki az OMSZ: leszakad az ég

2018. augusztus 24. 08:25
Több megyére továbbra is a tartós hőség miatt, de számos megyére a heves zivatar, felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. március 29. 07:44
A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Zsigó Róbert elrendelte a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az egész országra kiterjedő mustra 2017. március 20-a és április 17-e között zajlik.