A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

2016. december 05. 09:13
Egészséges, jó minőségű, biztonságos, GMO-mentes élelmiszereket kell termelnie a magyar gazdaságnak, miközben kíméljük a környezetet, óvjuk természeti értékeinket azért, hogy az utánunk jövő generáció is élvezhesse kincseit – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett szakmai fórumon.
 

Fazekas Sándor kifejtette: az új termelési és feldolgozási technológiák eredményeit is alkalmazó, GMO-mentes, egészséges élelmiszerek hazánkban is és a világpiacon is keresettek, a magyar gazdaságnak ezt az igényt kell követnie.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Olyan versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható mezőgazdasági termelésre törekszünk, amely hozzájárul a munkahelyek gyarapításához, garantálja az ország biztonságos élelmiszer-ellátását, egyúttal óvja természeti értékeinket, megőrzi a biológiai sokféleséget és kíméli a környezetet.

A miniszter szerint a világ élelmiszer-termelése jól látható válaszút előtt áll: van egy, a GMO-ra alapozott termelési elképzelés, a másik szerint pedig innovációval, a kutatás-fejlesztés eredményeit alkalmazva, de GMO nélkül is lehet hatékonyan termelni. Magyarország ezt az utat választotta.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, és a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, hogy azt a következő nemzedékek is használhassák.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Árthat a gyermekeknek a túl sok színezék az ananászban

2017. szeptember 27. 08:09
A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben. A termékből Magyarországra is érkezett. A túl sok színezék gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki és allergiás reakciókat is okozhat.

Hamarosan döntenek a tejtermékek áfáról

2016. február 23. 09:11
Több mint 54 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek a tejtermékek általános forgalmi adókulcsának öt százalékra csökkentése a sajtok nélkül – közölte kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium.