A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

2021. február 12. 08:56
Az élelmiszerbiztonság, a termékek nyomon követhetősége, a magas minőség és az áru ízléses megjelenése kulcskérdés a kiélezett piaci versenyben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a TESCO Fogarasi úti áruházában tett látogatáson.
A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

Az államtitkár kiemelte, számos vállalkozás fenyegető rémként tekint arra, hogy közzétegye, ha az általa forgalmazott termékkel valamilyen élelmiszerlánc-biztonsági probléma van. Hozzátette: az eredményes termékvisszahíváshoz azonban nélkülözhetetlen a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló. Ha ez a hármas jól és egységben működik, akkor elérjük azt a célt, amit a kormány évek óta hangoztat: biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel találkoznak a magyar vásárlók az áruházak polcain. A TESCO ebben is partner, hiszen felelős vállalkozóként, jogszabályi kötelezettségének eleget téve  haladéktalanul tájékoztatja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer ártalmas lehet az egészségre –  emelte ki az államtitkár.

Erdős Norbert beszédében kitért az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem kérdésére is. Hangsúlyozta, az élelmiszerlánc minden szereplőjében tudatosítani kell a saját felelősségét annak érdekében, hogy a maga szintjén mindenki hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. A globális cél ennek a folyamatnak a mérséklése, a természeti és egyéb erőforrásokkal történő takarékoskodás – tette hozzá.   

Kámán Tamás, a TESCO közép-európai frissárú igazgatója elmondta, a cég igyekszik folyamatosan együttműködni a magyar termelőkkel. Tizenhat évvel ezelőtt például közös fejlesztésbe kezdtek egy dombegyházi vállalkozással, amellyel közösen széles görögdinnye-választékot sikerült kialakítaniuk. A cég ma már több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállít a közép-európai áruházakba és több mint 3 millió kilogrammot exportált. 

 

Kámán Tamás kitért arra is, hogy 2017 óta forgalmazzák a Perfectly Imperfect, vagyis „tökéletesen tökéletlen” elnevezésű termékeket, így az olyan zöldségeket és gyümölcsöt is át tudják venni a hazai termelőktől, amelyek az általános esztétikai elvárásnak nem felelnek meg (például kisebbek, nagyobbak, görbébbek vagy héjhibájuk van), de minőségük hibátlan és biztonságosan fogyaszthatók. Az élelmiszer-mentő programban már 180 áruházuk vesz részt, ahol 2020-ban összesen több mint 28 700 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze és adományoztak jótékony célra, ami több mint 71,7 millió adag ételnek felel meg. A Tesco 2016 óta 63 százalékkal csökkentette a működésében keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Indul a téli szezonális ellenőrzés

2021. december 02. 11:23
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Egyre többen vásárolnak ilyen boltokban vidéken: sokat spórolnak az élelmiszeren

2020. június 29. 10:07
Az Amerikából indult zero waste mozgalom jeles képviselője Bea Johnson, aki családjával 2008 óta éli életét a hulladékmentesség jegyében. A kifejezés magyar megfelelője azonban félrevezető: nem a szeméttermelés kiiktatása a cél, pusztán az észszerű és racionális törekvés a hulladékmennyiség csökkentésére, amiben valódi segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok. Utóbbiak kapcsán az első békéscsabai és egyben első Békés megyei hulladékmentes üzlet tulajdonosát, Pocsaji Csillát kérdezte a HelloVidék.