Az EU-ban termett friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök, Hollandia, Spanyolország és Olaszország együtt a kivitel több mint 70 százalékát adják. Spanyolország tavaly 20 ezerről 23 700 tonnára növelte szállításait a tagországokba. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – a mennyiséget tekintve – Németország (22 400 tonna) és Franciaország (13 100 tonna) voltak.
A közösség évenként 35- 42 ezer tonna spárgát vásárol harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2018-ban 32 600 tonna) érkezett, illetve lényegesen kisebb mennyiségben Mexikóból, Marokkóból és az USA-ból származó spárga is megjelent. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.
A halványított spárgát elsősorban Csongrád, Bács- Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár- Beregben termesztik nagyobb mennyiségben. A szedés általában április közepén kezdődik és május végéig tart. Szakértők szerint az idén átlagos a termés.
A fehér spárgát 24 százalékkal (996 forint/kilogramm), a zöldet 21 százalékkal (1045 forint/kilogramm) olcsóbban kínálták a termelők 2019. 15–21. hetében az előző év azonos időszakához képest.
A bécsi nagybani piacon a 15. héttől van magyar spárga, a 21. héten kilogrammonként 3-5,2 euróért adták, miközben az osztrák termék ára 3,9-6, a belgáé 7,2, az olaszé 3,3 euró volt.
Isépy Anett
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet