Spárgapiac

2019. június 18. 08:00
A világon mintegy 8,9 millió tonna spárgát takarítanak be, a legtöbbet Ázsiában (88 százalék) termesztik. Az Európai Unió termelése az utóbbi években 308-325 ezer tonna között volt. A legnagyobb európai termelők Németország, Spanyolország és Olaszország.
A szokatlan időjárás miatt Európában tavaly több országban összeért a szezon, így három hétig túlkínálat jellemezte a piacot. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöldspárgát termesztik. Spanyolországban a halványított spárgát főleg konzerv formájában, a zöldet frissen fogyasztják. Közép-Európában inkább a fehér spárgát kedvelik lágy, enyhén aromás íze miatt. A zöld mellett lila spárgát is kínálnak már.

 

Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,7 kilogramm/év), az előző három évben a spárga területe 5 százalékkal nőtt, 2018-ban 23 100 hektárról 129 600 tonna spárgát takarítottak be.

Az EU-ban termett friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök, Hollandia, Spanyolország és Olaszország együtt a kivitel több mint 70 százalékát adják. Spanyolország tavaly 20 ezerről 23 700 tonnára növelte szállításait a tagországokba. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – a mennyiséget tekintve – Németország (22 400 tonna) és Franciaország (13 100 tonna) voltak.

A közösség évenként 35- 42 ezer tonna spárgát vásárol harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2018-ban 32 600 tonna) érkezett, illetve lényegesen kisebb mennyiségben Mexikóból, Marokkóból és az USA-ból származó spárga is megjelent. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.

 

 
 
Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára kilogrammonként 4,22 euró volt áprilisban, ez 40 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában volt.

 

A KSH adatai szerint Magyarországon 1200-1500 hektárról 4900-5600 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

A halványított spárgát elsősorban Csongrád, Bács- Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár- Beregben termesztik nagyobb mennyiségben. A szedés általában április közepén kezdődik és május végéig tart. Szakértők szerint az idén átlagos a termés.

 

 
 
A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százalékát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 1,84 milliárd forintra csökkent 2018-ban az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 12 százalékkal, 2920 tonnára, értékben 24 százalékkal, 1,95 milliárd forintra csökkent. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Szlovákia és Svájc.

 

 

 
 

 

A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai áru kilogrammonként 1800 forintos termelői áron.

A fehér spárgát 24 százalékkal (996 forint/kilogramm), a zöldet 21 százalékkal (1045 forint/kilogramm) olcsóbban kínálták a termelők 2019. 15–21. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon a 15. héttől van magyar spárga, a 21. héten kilogrammonként 3-5,2 euróért adták, miközben az osztrák termék ára 3,9-6, a belgáé 7,2, az olaszé 3,3 euró volt.

 
 

 

Isépy Anett
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet / magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

MEGJELENT AZ ÉLELMISZERIPARI ÜZEMEK FEJLESZTÉSEIT TÁMOGATÓ FELHÍVÁS

2021. június 11. 08:03
Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.