Spárgapiac

2019. június 18. 08:00
A világon mintegy 8,9 millió tonna spárgát takarítanak be, a legtöbbet Ázsiában (88 százalék) termesztik. Az Európai Unió termelése az utóbbi években 308-325 ezer tonna között volt. A legnagyobb európai termelők Németország, Spanyolország és Olaszország.
A szokatlan időjárás miatt Európában tavaly több országban összeért a szezon, így három hétig túlkínálat jellemezte a piacot. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöldspárgát termesztik. Spanyolországban a halványított spárgát főleg konzerv formájában, a zöldet frissen fogyasztják. Közép-Európában inkább a fehér spárgát kedvelik lágy, enyhén aromás íze miatt. A zöld mellett lila spárgát is kínálnak már.

 

Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,7 kilogramm/év), az előző három évben a spárga területe 5 százalékkal nőtt, 2018-ban 23 100 hektárról 129 600 tonna spárgát takarítottak be.

Az EU-ban termett friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök, Hollandia, Spanyolország és Olaszország együtt a kivitel több mint 70 százalékát adják. Spanyolország tavaly 20 ezerről 23 700 tonnára növelte szállításait a tagországokba. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – a mennyiséget tekintve – Németország (22 400 tonna) és Franciaország (13 100 tonna) voltak.

A közösség évenként 35- 42 ezer tonna spárgát vásárol harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2018-ban 32 600 tonna) érkezett, illetve lényegesen kisebb mennyiségben Mexikóból, Marokkóból és az USA-ból származó spárga is megjelent. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.

 

 
 
Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára kilogrammonként 4,22 euró volt áprilisban, ez 40 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában volt.

 

A KSH adatai szerint Magyarországon 1200-1500 hektárról 4900-5600 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

A halványított spárgát elsősorban Csongrád, Bács- Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár- Beregben termesztik nagyobb mennyiségben. A szedés általában április közepén kezdődik és május végéig tart. Szakértők szerint az idén átlagos a termés.

 

 
 
A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százalékát külföldre szállítják. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 1,84 milliárd forintra csökkent 2018-ban az előző évihez viszonyítva. A kivitel mennyiségben 12 százalékkal, 2920 tonnára, értékben 24 százalékkal, 1,95 milliárd forintra csökkent. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Szlovákia és Svájc.

 

 

 
 

 

A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai áru kilogrammonként 1800 forintos termelői áron.

A fehér spárgát 24 százalékkal (996 forint/kilogramm), a zöldet 21 százalékkal (1045 forint/kilogramm) olcsóbban kínálták a termelők 2019. 15–21. hetében az előző év azonos időszakához képest.

A bécsi nagybani piacon a 15. héttől van magyar spárga, a 21. héten kilogrammonként 3-5,2 euróért adták, miközben az osztrák termék ára 3,9-6, a belgáé 7,2, az olaszé 3,3 euró volt.

 
 

 

Isépy Anett
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet / magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Sikeresen lezajlott az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása

2019. március 22. 07:52
Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé. A 3,805 milliárd forint értékű beruházás a Széchenyi 2020 program részeként, az Európai Unió 100%-os vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

Így készül a legfinomabb magyar lecsó: Te melyiket szereted - 5 tuti recept

2020. augusztus 13. 08:18
A szegények eledeleként tartották számon régen, manapság azonban elegáns éttermek étlapján is feltűnnek a magyar vidék jellegzetes fogásai. A lecsó után a nudli kerül terítékre a HelloVidék új rovatában.