A fenntartható kert

2023. szeptember 13. 15:37
Nemcsak a kertészkedőknek, hanem a zöldséget, gyümölcsöt vásárlóknak és a kerthasználóknak is szemléletváltásra van szükségük ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk és éljünk.
A kertészek egy irányban gondolkodnak, amikor a fenntarthatóságról, a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásról van szó, fogalmazták meg a Bábolnai Gazdanapokon szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői.
A fenntartható kert
Harminc éve még úgy tudtuk, hogy a szőlőtermesztés északi határa az Egri és a Tokaji borvidék körül van, ma pedig Lengyelországban 11 ezer hektáron termesztenek szőlőt, mondott érzékletes példát a klímaváltozás hatásaira Molnár Ákos, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége elnöke.
Az egészségünkre is jótékonyan ható lombos fák esetében megváltozik a fejlődési szakaszok ideje és hossza, gyorsan túljutnak a fiatal koron és ma már rövidebb élettartamot érnek el -tudtuk meg Megyesi Éva kertészmérnöktől. A Green City akkreditált tervező azt is hangsúlyozta, hogy a városi zöldfelületekre és a kertekbe is odaillő, a helyi körülményeket jól viselő növényeket kell választani, és olyan módszereket kell alkalmazni, amelyekkel egészségben tarthatók.
A Magyarország legszebb konyhakertjei országos program résztvevői fákat, bokrokat ültetnek a zöldségfélék védelmére és szinte minden kertben takarják valamivel a talajt, sorolta tapasztalatait Sári-Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és irányítója. Az utóbbi években sokan csalódtak a zöldborsó, saláta, retek és zöldbab termesztésében, mert nem sikerült annyi termést szedni, mint korábban.
Már a tél végi metszés során látható, hogy a kártevőket nem tizedeli meg a tél, hívta fel a figyelmet András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnöke. Új károsítók jelentek meg, és a klímaváltozás hatására az ismert kártevők is több nemzedéket nevelnek. Nem tudunk úgy védekezni a kertekben, mint eddig. Ujhelyy Károly győri kertbarát szerint a legfontosabb célunk az kell legyen, hogy ne permetezzünk a kertünkben. Ehhez a jó növénytársításon, a biodiverzitás megőrzésén, a megfelelő tápanyag- és vízellátáson túl olyan korszerű eszközökre is szükség van, mint a feromoncsapdák és a növényvédelmi előrejelzés.
 
A szakemberek fontos feladatuknak nevezték, hogy megismertessék a kertészkedőkkel a környezetkímélő növényvédelmi módszereket és a helyi körülményekhez alkalmazkodó növényeket, fajtákat. Még a betegség-ellenálló fajtáktól sem várhatjuk, hogy mindenfajta növényvédelem nélkül lehessen egészséges gyümölcsöt szedni róluk, de sokkal kevesebb permetezéssel is beérik.
 
A fejlődés nem áll meg, érdemes kipróbálni az új szőlő- és gyümölcsfajtákat, de először csak kis tételben, mert a fás növények alkalmazkodóképességét is figyelnünk kell.
A dísznövények körében Németországban indult a rózsa rezisztencianemesítése, aminek eredményeképp a lisztharmatnak és a csillagrozsdának ellenálló fajták születtek. Fás növényekből érdemes a hazánkban nemesített fajtákat választani, amelyek biztosan jól érzik magukat nálunk. Az országos áttekintést adó konyhakert program során rengeteg régi fajta, ismeretlen kincs kerül elő a kertekből, amit meg kell őrizni, a tájfajtákhoz hasonlóan.
Növénytársulások - Ezermester 2016/6
Kertünk tervezésekor előre kell eldöntenünk egy sor kérdést. Mire használjuk a kertet, tudunk-e öntözni és hogyan, mekkora területet akarunk burkolni, és ezek után választhatjuk ki a növényeket. Alakítsunk ki mikrodomborzatot, ami segíti a víz beszivárgását a talajba, és a burkolatok is vízáteresztők legyenek. Nagy gyepfelületek helyett ültessünk változatos talajtakaró növényeket, évelőágyakat.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Bővül a gazdasszony tagozat

2023. március 08. 12:45
Február végén megalakult a Hajdú-Bihar Vármegyei Magosz gazdasszony tagozata. A Magosz megyei közgyűlésén megjelent 35 hölgy vagy önállóan gazdálkodik, vagy családi gazdaság keretében.
Az eseményen részt vett Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Papp Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Szólláth Tibor, a NAK országos alelnöke és Hajdú-Bihar vármegyei elnöke is. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese az oktatási intézmény képzéséről, az oktatás reformjáról és a mezőgazdaságban zajló technológiai változásokról tartott előadást a közgyűlés résztvevőinek. Szintén részt vett az eseményen Szigeti Szabolcs, a Magosz ifjú gazda tagozatának elnöke, a levezető elnök pedig Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára volt.
 

Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)

2024. április 16. 17:58
Egyre rizikósabb a cukorrépa termelése, sok a bizonytalansági tényező. Az érdekérvényesítés miatt termelői csoportot alakítottak a zalai gazdák.